Πηγή: * via TASS
Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου COVID-19 και, εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, να το χρησιμοποιήσει και να το προωθήσει στην τοπική αγορά, δήλωσε στο TASS την Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βενεζουέλα Σεργκέι Μελίκ-Μπαγκτσάροφ.
“Ακόμα και πριν την καταχώρηση του Sputnik V (το όνομα του Ρωσικού εμβολίου), είχαμε λάβει προσφορά από τους εταίρους μας στη Βενεζουέλα να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κορονοϊού που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, με προοπτικές περαιτέρω εμβολιασμού του πληθυσμού και την κοινή προώθησή του στην τοπική αγορά”, ανέφερε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Βενεζουέλα έχει καλωσορίσει την είδηση για την καταχώρηση του Ρωσικού εμβολίου.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων COVID-19 στη Βενεζουέλα. “Δυστυχώς, τα μονομερή περιοριστικά μέτρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που θεσπίστηκαν από τις ΗΠΑ και αρκετά δυτικά κράτη κατά του Καράκας εμποδίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διασφαλίσει ότι ο λαός της έχει όλα όσα χρειάζεται παρά την πανδημία. Οι λογαριασμοί είναι απλά δεσμευμένοι”, ανέφερε ο διπλωμάτης.
Εκτός αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη ενεργό έργο, τόνισε ο πρεσβευτής. “Ελπίζουμε να δούμε τη Βενεζουέλα μεταξύ των πρώτων κρατών όπου τα επιτεύγματα της Ρωσικής ιατρικής θα αποδείξουν την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά τους”, αποφάνθηκε.
Στις 11 Αυγούστου, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που καταχώρησε ένα εμβόλιο κορονοϊού, το οποίο ονομάστηκε Sputnik V. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko ενημέρωσε ότι το εμβόλιο που δημιουργήθηκε από το το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ερευνών για την Επιδημιολογία και τη Μικροβιολογία της Gamaleya, έδειξε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Δημιουργήθηκε σε μια πλατφόρμα που είχε χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός αριθμού άλλων εμβολίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, η εμπειρία δείχνει ότι τέτοια εμβόλια είναι ικανά να αναπτύξουν μακροχρόνια ανοσία η οποία διαρκεί μέχρι και δύο χρόνια. Ο Dmitriev επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε λάβει αιτήσεις για περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου από 20 χώρες.