Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Περισσότεροι από 100.000 πολίτες επέστρεψαν από την Κολομβία τους τελευταίους 5 μήνες

Αν και οι εικόνες δεν μεταδίδονται από τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια (όπως περιέργως έκαναν όταν έφευγαν από τη Βενεζουέλα), περισσότεροι από 95.000 Βενεζουελάνοι που βρίσκονταν στην Κολομβία επέστρεψαν εθελοντικά στη χώρα τους από την αρχή της καραντίνας που προκήρυξε το Μάρτιο η κολομβιανή κυβέρνηση για να επιβραδύνει την επέκταση του SARS-CoV-2, ανέφεραν επίσημες πηγές.

Από τις 14 Μαρτίου έως τις 3 Αυγούστου 2020 "περισσότεροι από 95.000 πολίτες της Βενεζουέλας επέστρεψαν εθελοντικά στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο γενικός διευθυντής Μετανάστευσης της Κολομβίας, Χουάν Φρανσίσκο Εσπινόσα, σε μια τηλε-συνέντευξη τύπου. 



Η οικονομική και υγειονομική κατάσταση στην Κολομβία έχει γίνει αφόρητη και αναζητούν το βενεζουελάνικο έδαφος για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Αναφερόμενος στα στοιχεία για την κατάσταση των Βενεζουελάνων στη χώρα, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το 77% αυτών που επέστρεψαν στη Βενεζουέλα το έκαναν μέσω του διαμερίσματος Norte de Santander.

"Καθ' εφαρμογή του σεβασμού του δικαιώματος μετανάστευσης και σε συνεργασία με δημάρχους και κυβερνήτες από ολόκληρη τη χώρα, η επιστροφή στη χώρα των σχεδόν 100.000 πολιτών της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 1.200 λεωφορεία", δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού , Χουάν Φρανσίσκο Εσπινόσα, σε ένα Facebook Live σχετικά με τα στοιχεία μετανάστευσης.

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι: "Χάρη στο κοινό έργο των αρχών μετανάστευσης της Κολομβίας και του Εκουαδόρ, αυτή τη στιγμή 1.800 Κολομβιανοί μπόρεσαν να επιστρέψουν στη χώρα δια ξηράς, μέσω των συνόρων στη Ρουμιτσάκα, και ένας παρόμοιος αριθμός Εκουαδοριάνων επέστρεψε επίσης στη χώρα τους". Ο Εσπινοσα εξήγησε ότι λόγω της πανδημίας, η Κολομβιανή Μετανάστευση υιοθέτησε ειδικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης και τη διευκόλυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό.

“Εν μέσω μιας πανδημίας, υλοποιήσαμε την ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών μας, όπως το Πιστοποιητικό Μετακινήσεων, το οποίο μπορεί ήδη να ζητηθεί από τον ιστότοπό μας", τόνσε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι σήμερα, οι μεταναστευτικές αρχές, έχουν εκδώσει πάνω από 3.000 πιστοποιητικά μετακίνησης προσφύγων, "όλα στο Διαδίκτυο, αποτρέποντας τους αιτούντες να εκθέσουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο μόλυνσης με την φυσική παρουσία στην υπηρεσία". Ομοίως, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 28.900 διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη περισσότερων από 450 και την έναρξη διαδικασίας κυρώσεων κατά νομικών προσώπων για την συμμόρφωση με τους κανονισμούς μετανάστευσης.

* Πηγή: Insurgente