Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

H Κίνα καταγγέλει βίαιη εισβολή στο προξενείο της στο Χιούστον [+VIDEO]


Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι θα δώσει "κατάλληλη  και απαραίτητη απάντηση" σε αυτά τα γεγονότα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε το Σάββατο "έντονη δυσαρέσκεια και την κατηγορηματική του αντίθεση"  στην είσοδο αστυνομικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο γενικό προξενείο της Κίνας στο Χιούστον.  

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, τόσο αυτή όσο και άλλες διπλωματικές έδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιοκτησία του Πεκίνου, επομένως τα δικαιώματά τους εκεί κατοχυρώνονται από τις συμβάσεις της Βιέννης και τη διμερή συνθήκη για προξενικά θέματα.

Ο Γουάνγκ χαρακτήρισε αυτή τη βίαιη πράξη απαράδεκτη και προειδοποίησε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει αντίμετρα ανάλογα με τη σοβαρότητα των γεγονότων.


"Η Κίνα θα δώσει επαρκή και απαραίτητη απάντηση σε αυτό", προειδοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών με δήλωσή του.

Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον του Τέξας, με το πρόσχημα της προστασίας της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών πληροφοριών των πολιτών της. Αυτό το μέτρο χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο ως "πρόκληση", το οποίο σε απάντηση ανακάλεσε την άδεια για την ίδρυση εμπορικών δραστηριοτήτων και άλλων λειτουργιών του προξενείου της Ουάσιγκτον στην πόλη Τσενγκντού.


Αυτή την Παρασκευή, μετά την εφαρμογή του αμερικανικού μέτρου, ομοσπονδιακοί πράκτορες και δικαστικοί  του Χιούστον εισέβαλαν με τη βία  στο προξενείο  της Ασιατικής χώρας , αφού προηγουμένων οι  Κινέζοι διπλωμάτες εγκατέλειψαν και έκλεισαν την εγκατάσταση.