Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας καταγγέλλει λεηλασίες και βανδαλισμό στο προξενείο της Μπογκοτά [+ΒΙΝΤΕΟ]

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε τη Δευτέρα στη διεθνή κοινότητα τη λεηλασία και τους βανδαλισμούς στην προξενική της έδρα στην Μπογκοτά της Κολομβίας.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της νοτιοαμερικάνικης χώρας αναφέρει, “Η Κολομβιανή κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα τα άρθρα 22 και 25 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, επιτρέποντας, με ενέργειες ή παραλείψεις, την παράνομη κατάληψη και κατοχή των προξενικών μας γραφείων στην Μπογκοτά".


Η κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο "θεωρεί την κυβέρνηση της Κολομβίας υπεύθυνη για την απώλεια ή παραβίαση περιουσιακών στοιχείων, αρχείων και εγγράφων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 της Σύμβασης της Βιέννης".




Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 45 της προαναφερθείσας Σύμβασης, σε περίπτωση διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ δύο κρατών, ή εάν η αποστολή τερματιστεί οριστικά ή προσωρινά “το κράτος υποδοχής θα είναι υποχρεωμένο να σέβεται και να προστατεύει , ακόμη και σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, τις εγκαταστάσεις της αποστολής, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία και τα αρχεία της… ".
Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών  διαβεβαίωσε ότι "η Μπολιβαριανή  Δημοκρατία της Βενεζουέλας διατηρεί το δικαίωμα  για τις αμοιβαίες διπλωματικές ενέργειες που ενδέχεται να είναι απαραίτητες, στη βάση της αμοιβαιότητας για την αντιστάθμιση αυτής της απαράδεκτης επίθεσης στις εγκαταστάσεις της αποστολής της Βενεζουέλας στη Δημοκρατία της Κολομβίας”.
Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας  Χόρχε Αρεάσα    κατήγγειλε ότι το Προξενείο της Μπογκοτά έχει βανδαλιστεί και λεηλατηθεί "εντελώς".
"Οι κολομβιανές αρχές την άφησαν χωρίς προστασία, παραβιάζοντας τις συμβάσεις της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις. Το Κολομβιανό κράτος πρέπει να δώσει απαντήσεις “, δήλωσε ο Αρεάσα στο tweet του.
Η Βενεζουέλα και η Κολομβία  δεν έχουν  διπλωματικές  σχέσεις από τον Φεβρουάριο του 2019,  όταν  ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο  τις διέκοψε  μετά από αρκετές παρεμβατικές ενέργειες από το έδαφος της γειτονικής χώρας.

 (με πληροφορίες από το telesur)