Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κουβανοί και πάλι στην Αγκόλα, για ένα διαφορετικό πόλεμο

Πηγή: Granma.cu



Για έναν διαφορετικό πόλεμο, αυτή τη φορά των ανθρώπων κατά του θανάσιμου ιού που σαρώνει τον κόσμο, στήθηκε μια νέα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και της Αγκόλας, όταν την προηγούμενη Πέμπτη αναχώρησε μια ιατρική μπριγάδα για να υποστηρίξει τον περιορισμό του ιού COVID-19.

Μεγάλη και με ποικιλία στη σύνθεσή της, η ομάδα υγειονομικής φροντίδας αποτελείται από 214 επαγγελματίες μέλη της Διεθνούς Αποστολής Ιατρών Ειδικευμένων σε συνθήκες καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, Henry Reeve, η οποία έχει ήδη αναπτύξει για αυτές τις έκτακτες ανάγκες και κατόπιν ρητού αιτήματος διαφόρων κυβερνήσεων 17 μπριγάδες σε ισάριθμα έθνη.


Αφού παρέλασε και αποχαιρέτησε στη Μονάδα Κεντρικής Ιατρικής Συνεργασίας, το σώμα περιλαμβάνει 188 γιατρούς, 24 νοσηλευτές και δύο τεχνικούς, εκ των οποίων 136 είναι γυναίκες και 78 άνδρες από τις 15 επαρχίες και τον ειδικό δήμο του Νησιού της Νεότητας (Isla de la Juventud).

Μεταξύ αυτών, 170 συνεργάτες συσσωρεύουν εμπειρίες από άλλες διεθνιστικές αποστολές και θα προστεθούν στους επαγγελματίες α[πό πριν εγκατεστημένους στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με την ιστορική αδελφοσύνη που σφυρηλατήθηκε μεταξύ του κουβανικού και του αγκολέζικου λαού, οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι συνεχιστές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού που κληροδότησαν ο Φιντέλ και ο Ραούλ, ως ηθικές αρχές της στάσης του νησιού προς τον κόσμο.

Ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμέντο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας, τους χαρακτήρισε πρωταγωνιστές ενός νέου κεφαλαίου προλεταριακού διεθνισμού, και πάλι σε μια χώρα που γνωρίζει καλά την ανιδιοτελή και ειλικρινή αφοσίωση των Κουβανών.