Ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπερασπίστηκε τη δράση αυτού του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νόμαλντ Τραμπ, για “κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού“ και την υπόσχεση ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να παρέχει κεφάλαια για τη λειτουργία της ΠΟΥ.
Παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη στρατηγική της ΠΟΥ για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης αυτού του ιού, ο διευθυντής του οργανισμού τόνισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” και ότι ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στην “εργασία για τη διάσωση ζωών και τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19 “.
Ο Adhanom έγραψε στο Twitter ότι ένα από τα "βασικά μαθήματα" που ελήφθησαν για το covid-19 είναι ότι, “όσο πιο γρήγορα εντοπίζονται, εξετάζονται, απομονώνονται και αντιμετωπίζονται όλα τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η εξάπλωση του ιού”, μια αρχή που “θα σώσει ζωές” και θα μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας”.
Την ίδια μέρα, σε συνένετευξη τύπου ο Ghebreyesus εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Trump και σημείωσε ότι ο ΠΟΥ μελετά τον πιθανό αντίκτυπό της και "θα προσπαθήσει να καλύψει το οποιοδήποτε κενό μαζί με τους εταίρους", υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές τις εποχές ο κόσμος πρέπει να ενωθεί στον κοινό αγώνα ενάντια στον “επικίνδυνο εχθρό” της επιδημίας. Τέλος, δήλωσε ότι " οι ΗΠΑ ήταν ένας διαρκής και γενναιόδωρος φίλος του ΠΟΥ και ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι έτσι ".
Στις 14 Απριλίου ο Τραμπ ανακοίνωσε την διακοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ, γεγονός που προκάλεσε κριτικές σε πολλές χώρες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian,τόνισε ότι αυτή η απόφαση "εγείρει σοβαρές ανησυχίες" στο Πεκίνο, διότι η καταπολέμηση της πανδημίας περνά "μια κρίσιμη στιγμή" και ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον "θα υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία" σε αυτόν τον τομέα.
Ο Kινέζος εκπρόσωπος προέτρεψε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν “ειλικρινά” τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους προς τον οργανισμό και να υποστηρίξουν την δράση ενάντια στην πανδημία, επικεφαλής της οποίας είναι η ΠΟΥ.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να αξιολογήσει την απόφαση του Τραμπ, τονίζοντας ότι η χώρα του "δεν σκοπεύει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον ΠΟΥ" και αναγνώρισε τον "σημαντικό" ρόλο αυτού του διεθνούς οργανισμού στην προσφορά μιας συντονισμένης υγειονομικής αντίδρασης.
Παρόλο που ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι το Λονδίνο επιθυμεί η ΠΟΥ να πάρει μαθήματα για το πώς θα βελτιώσει την ανταπόκρισή της σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τόνισε ότι “ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια πρόκληση” και είναι “απαραίτητο να συνεργαστούν οι χώρες για τη διαχείριση αυτής της απειλής”.
Από πλευράς του ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έγραψε στο Twitter πως “είναι σαφές” ότι οι ΗΠΑ “Δεν υπερασπίζονται τον πολιτισμό της ζωής, γι 'αυτό και δεν έχουν επικυρώσει ούτε τις (διεθνείς) συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντηρούν ένα κόστος στρατιωτικών δαπανών άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως”.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που παρέχει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, καθώς συνεισφέρει σχεδόν 400 εκατομμύρια από τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια του ετήσιου προϋπολογισμού της.