Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Κατηγορείται ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής για παρακώλυση δικαιοσύνης

Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής, Ερνάν Λαραΐν, κατηγορείται σήμερα ως υπεύθυνος για την  κωλυσιέργια στις έρευνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Colonia Dignidad κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Το θέμα έφερε στο φως ένα ρεπορτάζ που μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Deutsche Welle, το οποίο καταγγέλλει ότι οι έρευνες για τις παραβιάσεις που διεπράχθησαν σε αυτό το θύλακα στη νότια Χιλή έχουν σταματήσει και υπέδειξε τον Λαραΐν ως υπεύθυνο γι’ αυτό.

TV alemana (DW) sobre Colonia Dignidad, apunta a responsabilidad del Ministro HERNÁN LARRAÍN, ex colaborador del enclave dirigido por Paul Schäfer, como el principal obstáculo en esclarecimiento de crímenes que Chile y Alemania acordaron resolver en 2017 pic.twitter.com/73rxjAjkhu




Η Colonia Dignidad ("Αποικία Αξιοπρέπεια") ιδρύθηκε στη Χιλή το 1961 από τον ναζί πρώην στρατιωτικό Πάουλ Σέφερ, στην κοινότητα Παράλ, μια απομονωμένη περιοχή στο νότο της χώρας, και έγινε διάσημη ως κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτέμβρη 1973.

Το 2017, η Χιλή και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάλυση υλικού που εξήχθη από τους τάφους της Colonia Dignidad σε εργαστήρια της ευρωπαϊκής χώρας, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle τα δείγματα ποτέ δεν εστάλησαν.

Η δημοσιογραφική δουλειά υπενθύμισε ακόμη ότι ο Λαραΐν ήταν οπαδός της σέκτας που κυβερνούσε στην Colonia Dignidad και κατά τη δεκαετία του 90 υπέγραψε μια επιστολή που εξέφραζε την εκτίμησή του για την οργάνωση αυτή.

Η καταγγελία είχε άμεσο αντίκτυπο στα πολιτικά και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γερουσίας, Αλεχάνδρο Ναβάρο, του Προοδευτικού Κόμματος, ανέφερε ότι θα καλέσει τον υπουργό Λαραΐν τον επόμενο Μάρτιο να καταθέσει.

Ο Ναβάρο δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσης την παρουσία της υφυπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λορένα Αναμπαρέν, και του υπουργού Εσωτερικών Γκονσάλο Μπλούμελ. 

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό των ομάδων συγγενών πολιτικών κρατουμένων, εξαφανισθέντων και εκτελεσθέντων της περιφέρειας Μάουλε, όπου βρισκόταν η Colonia Dignidad, εξέδωσε δήλωση στην οποία επικρίνει ανοιχτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

«Ως πρώην αξιωματούχος της δικτατορίας και υπερασπιστής των εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στην Colonia Dignidad, ο Ερνάν Λαραΐν δεν υπήρξε ποτέ εγγύηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης», προσθέτουν.

Εν τω μεταξύ, σε μια δήλωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τις πράξεις του στην υπόθεση, όπως η δημιουργία μικτής επιτροπής χιλιανών και γερμανών ειδικών, η οποία «εργάζεται» από τα μέσα του 2019 για να προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης που να εξετάσει την ιστορία της Colonia Dignidad, με έμφαση στις παραβιάσεις που διαπράχθησαν εκεί.