Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΟΥΑΪΔΟ

 foto FB  Darío García
Πηγή: Kevin Zeese & Margaret Flowers – PopularResistance.org  
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης - από info-war.gr

Ο Χουάν Γουαϊδό ανακήρυξε εαυτόν πρόεδρο της Βενεζουέλας πριν από έναν χρόνο, αλλά παρά τις πολλαπλές απόπειρες πραξικοπήματος, δεν κατέλαβε ποτέ την εξουσία και η υποστήριξή του στη χώρα εξαφανίστηκε γρήγορα. Τώρα, με την περιοδεία του στο εξωτερικό να φτάνει στο τέλος της, η υποστήριξη του Γουαϊδό μειώνεται και εκτός της Βενεζουέλας. Αντί να δείχνει προεδρικός, παρουσιάζεται ως κλόουν.

Αντί να αναπτύξει νέα σχέδια για να προσπαθήσει να ανατρέψει τον πρόεδρο Μαδούρο, έχει μείνει χωρίς κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που φαίνεται να αντιστέκονται περισσότερο από τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων κυρώσεων, παρά τα παρακάλια του Γουαϊδό για στήριξη.

Παρά τις αποτυχίες του, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, όσο ο πρόεδρος Τραμπ τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τότε τα δικαστήρια θα συμφωνήσουν με την κοροϊδία. Αυτή είναι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε όταν πάμε σε δίκη στις 11 Φεβρουαρίου για την κατηγορία της «παρέμβασης σε συγκεκριμένες λειτουργίες προστασίας» από την κυβέρνηση Τραμπ. Στο δικαστήριο, ο Γουαϊδό είναι πρόεδρος παρά το γεγονός ότι εκτός αυτού δεν υπήρξε πρόεδρος ποτέ. Μάθετε περισσότερα για τη δίκη και τι μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε εμάς και τους συγκατηγορούμενούς μας στο DefendEmbassyProtectors.org.

Στο μεγάλο του φινάλε στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Γουαϊδό ξεκαθάρισε την επιθυμία του να συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ. Υπήρξαν τρεις ευκαιρίες — στο Νταβός, ο Τραμπ έφυγε πριν φτάσει ο Γουαϊδό· στο Μαϊάμι, ο Τραμπ απουσίασε από τη συγκέντρωση του Γουαϊδό για να παίξει γκολφ· και στο Μαρ-α-Λάγκο ο Γουαϊδό δεν προσεκλήθη στο πάρτι για το SuperBowl. Ο Γουαϊδό ήταν σε κοντινή απόσταση από το Μαρ-α-Λάγκο, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δεν τον κάλεσε ποτέ. Σύμφωνα με την Washington Post, «η έλλειψη συνάντησης — ακόμα και μιας ευκαιρίας για φωτογραφία — θα μπορούσε να ληφθεί ως σημάδι της έλλειψης ενδιαφέροντος του Τραμπ για τη Βενεζουέλα, σε μια στιγμή όπου ο Γουαϊδό προσπαθεί να κρατήσει τη σταυροφορία του εναντίον του Μαδούρο ζωντανή». Η Post επίσης σημείωσε πως ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε στη συγκέντρωση του Γουαϊδό στο Μαϊάμι, αν και αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανόμενων της Ντέμπι Γουάσερμαν Σούλτς και του Μάρκο Ρούμπιο, ήταν εκεί.

Ο Τζεφ Ράμσεϊ, διευθυντής του προγράμματος Βενεζουέλας στο δεξιό, αντι-Μαδούρο, Washington Organization on Latin America, είπε στην Post, «Το να πάει στις ΗΠΑ χωρίς να συναντήσει τον Τραμπ είναι ένα ρίσκο για τον Γουαϊδό», προσθέτοντας ότι η μη συνάντηση δείχνει «πως για τον Τραμπ, το ζήτημα της Βενεζουέλας δεν είναι προτεραιότητα». Ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος του βασισμένου στην Ουάσινγκτον Inter-American Dialogue, που επίσης στηρίζει το πραξικόπημα, είπε στο Associated Press, «Αν ο Τραμπ δεν συναντηθεί με τον Γουαϊδό, αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά ερωτήματα για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης με τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Ο Γουαϊδό ήταν σε ελεύθερη πτώση στο εσωτερικό όταν έφυγε από τη Βενεζουέλα, έχοντας χάσει την προεδρία της Εθνικής Συνέλευσης, καθώς μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης στον Μαδούρο είναι τώρα εναντίον του. Η στήριξή του εκπέμπεται πρωτίστως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Τραμπ. Οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει τις δεξιές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική και τους δυτικούς τους συμμάχους από το να αποκηρύξουν δημοσίως το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αλλά τώρα, με τον Γουαϊδό να χάνει την εμφανή στήριξη του προέδρου Τραμπ, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να κρατηθεί η στήριξη αυτών των χωρών. Η αδύναμη μαριονέτα μπορεί να είναι στην τελευταία του περιοδεία ως «πρόεδρος».

Έναν χρόνο έπειτα από την αυτο-ανακήρυξη στην προεδρία και έπειτα από πέντε αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπήματος, ο Γουαϊδό δεν έχει υπάρξει πρόεδρος της Βενεζουέλας ούτε για μία ημέρα, ή ένα λεπτό. Το δημόσιο πραξικόπημα του Τραμπ απέτυχε επανειλημμένα διότι ο λαός της Βενεζουέλας στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο και ο στρατός παραμένει πιστός στη νόμιμη κυβέρνηση. Στις 6 Ιανουαρίου, οι New York Times συνόψισαν την κατάσταση με έναν υπότιτλο: «Η Αμερική έριξε όλη της την ισχύ πίσω από τον Χουάν Γουαϊδό όταν απαίτησε την προεδρία, σε μία ευθεία πρόκληση προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Έναν χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει πολλά να δείξει ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της».

Η περιοδεία του Γουαϊδό στο εξωτερικό ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να επαναφέρει στη ζωή το πραξικόπημά του.Είχε μια σύντομη φωτογράφιση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες πριν το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίσει την αποχώρηση από την ΕΕ. Ζήτησε περισσότερες παράνομες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, κάτι που σίγουρα θα εξοργίσει τους κατοίκους της χώρας και θα εντείνει την πολιτική του πτώση.

Η ΕΠΈΤΕΙΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΆ ΦΑΝΤΑΣΊΑ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ

Η Λατινική Αμερική εξεγείρεται κατά του νεοφιλελευθερισμού και παραδόξως ο Γουαϊδό πήγε στην καρδιά του στη συνάντηση των παγκόσμιων ολιγαρχών στο Νταβός. Ακόμα και οι New York Times, που στήριξαν το πραξικόπημα, έδωσαν κακές κριτικές στον Γουαϊδό. Έγραψαν: «Αυτή την ώρα το περασμένο έτος, το Νταβός θα έπινε νερό στο όνομα του Χουάν Γουαϊδό (…) Αλλά καθώς ο κ. Γουαϊδό τριγύριζε στη φετινή συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματικών προσωπικοτήτων — έχοντας έρθει στην Ευρώπη κατά παράβαση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του — έμοιαζε με έναν άνδρα του οποίου η στιγμή πέρασε». Σύμφωνα με τους Times «ο Νικολάς Μαδούρο [είναι] ακόμα σθεναρά εδραιωμένος στην εξουσία».

Σύμφωνα με το Venezuelanalysis, στο Νταβός «ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο παρασκήνιο του συνεδρίου. Όμως, η ενώπιος ενωπίω συνάτηση δεν πραγματοποιήθηκε». Το Mision Verdad συνόψισε γράφοντας, «ο Γουαϊδό δεν θα λουστεί με δόξα, αλλά με την οργή της παγκόσμιας κοινότητας και της ίντριγκας που η περιοδεία του θα αφήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες». Η αποτυχία του Γουαϊδό στο Νταβός είναι ένας «καλός τρόπος για να περιγραφεί η πρώτη επέτειος της κατά φαντασία κυβέρνησής του».

Η έμφαση στο ταξίδι του ήταν στις επανειλημμένες του αποτυχίες, όπως ανέφεραν οι Times, «ο πολιορκημένος Βενεζουελάνος ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου απαντώντας σε ερωτήσεις περί του γιατί απέτυχε να ρίξει τον Μαδούρο». «Ο Γουαϊδό», προσέθεσαν οι Times, «δυσκολεύτηκε να προσφέρει φρέσκες ιδέες για το πώς οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εντείνουν την πίεση στον Μαδούρο. Η Βενεζουέλα είναι ήδη υπό σκληρές κυρώσεις, που προς το παρόν έχουν αποτύχει να τον απομακρύνουν».

Ενώ οι New York Times παραμένουν ένα όχημα παραπληροφόρησης για τη Βενεζουέλα και τον πρόεδρο Μαδούρο, σε αυτήν την περίληψη τα πήγαν καλά: «Αλλά ένας χρόνος με μανούβρες υψηλού ρίσκου — όπως το να προσπαθεί να πείσει τον στρατό να στραφεί εναντίον του προέδρου και η προσπάθεια να περάσει αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια από τα σύνορα — απέτυχαν να ρίξουν τον Μαδούρο που διατηρεί σταθερά τον έλεγχο του στρατού και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας».

Μετά το Νταβός, ο Γουαϊδό πήγε στην Ισπανία, όπου η νέα αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας αρνήθηκε να του χαρίσει μια ακρόαση με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Αντ’αυτού, η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια είχε μια σύντομη συνάντηση μαζί του. Σε συνέχεια της προσβολής, ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Άμπαλος συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης με την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία τελεί υπό απαγόρευση εισόδου σε έδαφος της ΕΕ. Στον Καναδά, φωτογραφήθηκε με τον Τζάστιν Τρυντό, αλλά ο Γουαϊδό έδειξε τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητά του όταν ισχυρίστηκε ότι η Κούβα θα πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης στην πολιτική σύγκρουση της Βενεζουέλας. Αξιωματούχοι στον Καναδά και τις ΗΠΑ απέρριψαν γοργά αυτήν την ιδέα.

Το ταξίδι του κατέληξε στο Μαϊάμι, περιμένοντας το τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ — ένα τηλεφώνημα που δεν ήρθε ποτέ.

Η ΑΠΟΤΥΧΊΑ ΤΟΥ ΓΟΥΑΪΔΌ ΉΤΑΝ ΕΜΦΑΝΉΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΉ

Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα, η αποτυχία του Γουαϊδό δεν αποτελεί έκπληξη. Η αυτο-ανακήρυξή του παραβίασε τον νόμο της Βενεζουέλας και ήταν προφανές ότι ο Μαδούρο κέρδισε την επανεκλογή του με ευρεία λαϊκή στήριξη. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει βαθιά κατανόηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και δεν θα παραδώσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία για την οποία έχει παλέψει τόσο σκληρά από την εκλογή του Ούγκο Τσάβες το 1998.

Στην επέτειο της αυτο-ανακήρυξης, το Supuesto Negado έγραψε κοροϊδευτικά: «Ο Γουαϊδό δεν ήρθε στο ίδιο του το πάρτι (…) Ήταν αναμενόμενο πως η 23η Ιανουαρίου θα θεωρούνταν ξανά μια μέρα ελευθερίας, του τέλους της δικτατορίας, αλλά κανείς δε γιόρτασε τίποτα. Ούτε ένα κερί, ούτε μια πινιάτα. Κανείς δεν το θυμήθηκε. Κανείς δεν τον πήρε για τον συγχαρεί. Κανείς δεν ήρθε στο πάρτι».

Αντίθετα, μέλη της Εθνικής Συνέλευσης χόρεψαν για να γιορτάσουν την ήττα του Γουαϊδό ως προέδρου της Συνέλευσης και ο πρόεδρος Μαδούρο μίλησε σε μια τεράστια συγκέντρωση στο Καράκας, στο παλάτι Μιραφλόρες, λέγοντας, «Μια κωμωδία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2019. Πριν από έναν χρόνο προσπάθησαν να επιβάλουν ένα πραξικόπημα στον λαό μας, και οι γκρίνγκος βγήκαν στον κόσμο και είπαν ότι θα είναι γρήγορο και εύκολο, και έναν χρόνο αργότερα έχουμε διδάξει στον Βορειοαμερικάνικο και τον Ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό ένα μάθημα!» Ανακοίνωσε επίσης διάλογο με την αντιπολίτευση για να μπορέσει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή να προετοιμάσει τις εκλογές για την Εθνική Συνέλευση και προσκάλεσε με αυτοπεποίθηση τα Ηνωμένα Έθνη να ορίσουν αντιπροσωπεία διεθνών παρατηρητών για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, μαζί με το Μεξικό, την Αργεντινή, τον Παναμά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προετρεψε τον Τραμπ να παρατήσει «τον χαζό» και είπε, «αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ βαρεθεί τα ψέμματα του Μάικ Πομπέο και του Έλιοτ Έημπραμς, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε διάλογο».

Αν και η επίσκεψη του Γουαϊδό στο Ηνωμένο Βασίλειο κρατήθηκε κρυφή μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, διαδηλωτές τον περίμεναν στις 21 στην πρώτη στάση της αποτυχημένης του Ευρωπαϊκής περιοδείας. Σύμφωνα με το The Canary, «οργανώθηκε διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης Γουαϊδό». Οι διαδηλωτές ζήτησαν να «πάει σε δίκη» ο Γουαϊδό και να μη νομιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΗΒ. Ο Χόρχε Μαρτίν, που ίδρυσε το Hands Off Venezuela έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002, είπε: «Το άτομο αυτό πρέπει να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη στη Βενεζουέλα για την απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης».

Όπου και να πήγε υπήρχαν διαδηλώσεις. Στις Βρυξέλλες, μια γυναίκα συνελήφθη επειδή χτύπησε τον Γουαϊδό με μία τούρτα. Στην Ισπανία, ακτιβιστές από διάφορες κοινωνικές οργανώσεις μαζέυτηκαν έξω από τα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών στη Μαδρίτη για να αποκηρύξουν την επίσκεψη του Γουαϊδό με αφίσες που τον περιέγραφαν ως «κλόουν κατασκευασμένο από την αυτοκρατορία». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του AP, οι διαδηλωτές αναφέρθηκαν «στον πολιτικό ως “κλόουν” και “μαριονέτα” των ΗΠΑ». «Όχι στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική», έγραφε ένα μεγάλο πανό που επίσης έδειχνε στήριξη για «τον λαό της Βενεζουέλας και τον Νικολάς Μαδούρο».

Στην Φλόριντα, αντίπαλοι του πραξικοπήματος δημοσίευσαν δήλωση λέγοντας, «Με την ευκαιρία της επίσκεψης της μαριονέτας των ΗΠΑ Χουάν Γουαϊδό στο Μαϊάμι αυτό το σαββατοκύριακο, η Συμμαχία της Νότιας Φλόριντα US Hands Off Venezuela αποκηρύττει τις πολιτικές των κυρώσεων, του παγώματος κεφαλαίων, και άλλων μορφών οικονομικού πολέμου που βαραίνουν τον λαό της Βενεζουέλας (…) Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, η Ουάσινγκτον έχει χρησιμοποιήσει τον Χουάν Γουαϊδό ως εργαλείο στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας». Ακόμα και στο οχυρό της στήριξης για το πραξικόπημα στις ΗΠΑ, ο Γουαϊδό μίλησε σε ένα κοινό μόλις 3.500, όπου ανακοίνωσε το σχέδιό του να επιστρέψει στη Βενεζουέλα.

ΟΙ ΗΠΑ ΈΧΟΥΝ ΞΟΔΈΨΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΩΜΙΚΌ ΠΡΑΞΙΚΌΠΗΜΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βλέποντας τα απίστευτα πλούτη της Βενεζουέλας — πετρέλαιο, χρυσός, διαμάντια, αέριο, πολύτιμα μέταλλα και φρέσκο νερό — έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια για να τοποθετήσουν τη μαριονέτα τους. Η διαφθορά του Γουαϊδό και η διαφθορά που συνδέεται με τα αμερικανικά δολάρια ήταν ένας από τους λόγους που έχασε τον έλεγχο της Εθνικής Συνέλευσης, που τώρα ερευνά την αμερικανική χρηματοδότηση.

Ενώ ο Γουαϊδό συρρικνώνεται, ο Μαδούρο γίνεται δυνατότερος. Ο Μαδούρο έχει υπογράψει περισσότερες από 500 διμερείς συμφωνίες με την Κίνα που έθεσαν τις βάσεις μια μακροχρόνιας οικονομικής σχέσης. Η Ρωσία έχει προσφέρει στρατιωτική, κατασκοπευτική και οικονομική στήριξη. Έχει υπογράψει νέες συμφωνίες με το Ιράν για φάρμακα, τροφή, ενέργεια και υγεία. Η Βενεζουέλα έχει επιτύχει τον στόχο και παρέδωσε περισσότερες από 3 εκατομμύρια μονάδες στέγασης για περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Φέτος οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα αναπτυχθεί και ο κόσμος βλέπει τη χώρα ως ένα παράδοξο σταθερότητας. Κάποιοι πρότειναν ότι ο Μαδούρο είναι το πρόσωπο της χρονιάς διότι αντιστάθηκε επιτυχημένα στο πραξικόπημα του Τραμπ.

Η πτώση του Γουαϊδό είναι ιδιαίτερα ειρωνική για εμάς, καθώς στις 11 Φεβρουαρίου δικαζόμαστε για αυτό που το Telesur περιέγραψε ως «μια επική πράξη αντίστασης». Το περίεργο είναι πως το δικαστήριο θα είναι μάλλον ένας φανταστικός χώρος όπου ο Γουαϊδό είναι πρόεδρος λόγω των αποφάσεων των αμερικανικών δικαστηρίων που δεν επιτρέπουν σε δικαστές να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του προέδρου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τύχουμε δίκαιης δίκης, αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε για το τέλος του αμερικανικού ιμπεριαλλισμού και για δικαιοσύνη για τον λαό της Βενεζουέλας. Είναι καιρός η καμπάνια οικονομικού πολέμου και αλλαγής καθεστώτων των ΗΠΑ να σταματήσει.

Αναρτήθηκε από Todos somos Venezuela GR 

* Το Prensa Rebelde αναδημοσιεύει όλες τις αναρτήσεις του blog της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης"Todos somos Venezuela" προς διευκόλυνση της διάδοσης των δημοσιεύσεων της επιτροπής στα κοινωνικά δίκτυα, της οποίας το blog είναι μόνιμα μπλοκαρισμένο στο fb.