Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Επίσκεψη του υπ.Εξ. της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Βενεζουέλα

Πηγή: mppre.gob.ve

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε την Πέμπτη το βράδυ στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας σε μια επίσημη επίσκεψη που θα επιτρέψει την ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας συνεργασίας που διατηρούν τα δύο έθνη.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καράκας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον ομόλογό του Χόρχε Αρεάσα και την αντιπρόεδρο Ντέλσυ Ροντρίγκες πριν γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο.

Tον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών υποδέχτηκαν στο Διεθνές Αεροδόμιο "Simón Bolívar" ο Βενεζουελάνος ομόλογός του, Χόρχε Αρεάσα, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, Ιβάν Χιλ.

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία έχουν σφυρηλατήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες μία σημαντική στρατηγική συμμαχία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, η οποία κατέστησε δυνατή την υπογραφή εκατοντάδων συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς, κυρίως σε θέματα ενέργειας, οικονομικής, τεχνολογικής, βιομηχανικής και στρατιωτικής φύσης.

Από το 2001, η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ούγκο Τσάβες έδωσε ώθηση στην άνοδο του επιπέδου των διμερών σχέσεων και πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος Μαδούρο προώθησε τη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η ισχυροποίηση της συνεργασίας Ρωσίας-Βενεζουέλας στηρίζεται στους ενεργειακούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς τεχνικούς πυλώνες που υλοποιούνται μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (CIAN), Βενεζουέλας-Ρωσίας, η οποία έχει συναντηθεί 14 φορές.

Η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, ο οποίος πριν από τη Βενεζουέλα επισκέφθηκε την Κούβα και το Μεξικό,  απαρτίζεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ραϊάμκοφ, τον Αλεξάντερ Τσετίνιν, διευθυντή του Τμήματος Λατινικής Αμερικής, Μαρία Ζαχάροβα, διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης και Τύπου. και Ολέγκ Στεπάνοβ, διευθυντή του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής, μεταξύ άλλων εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης.