Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Λούλα και Μουχίκα καλούν για συμμετοχή στην πολιτική

Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε από το Ρίο ντε Ζανέιρο, τον κόσμο να συμμετέχει σήμερα στην πολιτική ζωή, ιδιαίτερα οι νέοι, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον ομόλογό του από την Ουρουγουάη Χοσέ Πέπε Μουχίκα. 

«Ή αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε και να συζητούμε για την πολιτική, ή θα ληφθούμε υπόψη σε μια λίστα όπως στις τελευταίες εκλογές (Οκτώβριος 2018). Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από την πολιτική», δήλωσε ο Λούλα, ο οποίος μαζί με τον Μουχίκα συμμετέχουν στο φεστιβάλ του Ρίο για την 40ή επέτειο του Εργατικού Κόμματος (PT), το οποίο κλείνει την αυλαία του αυτή την Κυριακή. 

Επέμεινε ότι πρέπει να «σκεφτούμε πώς να οργανώνουμε το συνδικαλιστικό κίνημα εκ νέου, πώς να οργανώσουμε τους αγώνες». Από αυτή την άποψη, ο Μουχίκα ισχυρίστηκε ότι «τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας, ζούμε σε κοινωνικές ομάδες». 

Πρόσθεσε ότι «ο Αριστοτέλης είχε δίκιο όταν είπε ότι ο άνθρωπος είναι πολιτικό ζώο» και «η πολιτική είναι ανθρώπινη ανάγκη και όχι επάγγελμα, δουλειά. Δεν είναι δουλειά για να βγάζεις χρήματα. Η πολιτική είναι πάθος, δέσμευση». Οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν να ζουν όπως ζουν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους τους και όχι ως προνομιούχες μειονότητες, τόνισε. 

Σε άλλο θέμα, ο Λούλα τόνισε ότι η δράση του κράτους είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του εργαζομένου. «Θέλω να μάθω αν μόνο η αγορά πρόκειται να ορίζει τις συνθήκες διαβίωσής μας ή αν το κράτος πρόκειται να ενεργήσει για να φροντίσει τους Βραζιλιάνους που χρειάζονται την προστασία του κράτους», δήλωσε. 

Επέκρινε την ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας και τη χρήση όρων όπως η «ατομική επιχειρηματικότητα» για να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων: «Τώρα σου λένε ότι δεν θα έχεις πια δουλειά, ότι θα εργάζεσαι από το σπίτι, θα κάνεις ό,τι προκύπτει και ότι θα σε αποκαλούν μικροεπιχειρηματία», είπε χαρακτηριστικά. 

Στην παρέμβασή του, ο Λούλα μίλησε επίσης για το ρόλο των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Το Εργατικό Κόμμα (ΡΤ) πρέπει να λυπάται για το γεγονός ότι ο Ζαϊρ Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος από τον λαό της Βραζιλίας. Αλλά, ταυτόχρονα, για όσους θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση στη χώρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τον έχουν πρόεδρο για να κάνουν πραγματική αντιπολίτευση», υπογράμμισε.