Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Συνεχίζονται οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Μεξικού και Βολιβίας

Πηγή: prensa-latina.cu

Οι εντάσεις μεταξύ του Μεξικού και της Βολιβίας διατηρούνται εξαιτίας των κατηγοριών της ντε φάκτο κυβέρνησης της Λα Πας εναντίον του προέδρου Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και της συνεχιζόμενης παρενόχλησης των μεξικανικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στην πόλη αυτή.

Από την περασμένη Δευτέρα υφίστανται καταγγελίες για το προσωπικό των βολιβιανών υπηρεσιών πληροφοριών στην πρεσβεία του Μεξικού, όπου εννέα πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες είναι επί του παρόντος πρόσφυγες.


Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί, όπως το κοινοβούλιο της Mercosur (Parlasur) και η Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Δικής μας Αμερικής-Σύμφωνο Εμπορίου των Λαών (Alba-TCP), κατήγγειλαν την πολιορκία.

Η Alba-TCP εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για τη νομική δράση του μεξικανικού κράτους ενάντια σε μια τέτοια παρενόχληση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τις συμβάσεις που ρυθμίζουν τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις στον κόσμο.

Ο υφυπουργός του Μεξικού για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Μαξιμιλιάνο Ρέγιες, κατήγγειλε την πολιορκία και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν δυνατότητες για διάλογο μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών ενόσω διατηρείται η υπερβολική αστυνομική και στρατιωτική παρουσία.

Σύμφωνα με τον μεξικανό αξιωματούχο, η χώρα πάντοτε ήταν υπέρ του διαλόγου ως το μόνο μέσο επίλυσης της διαμάχης και έδειξε την προθυμία της κυβέρνησής του να έχει μια «επίσημη, νομική και διπλωματική επικοινωνία», δήλωσε ο ψηφιακός χώρος WRadio.

Μέχρι σήμερα, το Μεξικό έχει στείλει 28 διπλωματικά σημειώματα για την επίλυση της διαφωνίας. Ωστόσο, οι συναντήσεις διαλόγου ακυρώνονταν συνεχώς.

Ισπανοί αξιωματούχοι επίσης παρέμειναν έγκλειστοι την Παρασκευή στην Πρεσβεία του Μεξικού στη Βολιβία αφού πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πρεσβεία για να ελέγξουν την κατάσταση των βολιβιανών ηγετών σε καθεστώς ασύλου.

Στο τέλος της συνάντησης, οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να εγκαταλείψουν το χώρο και ούτε επέτρεψαν την είσοδο του προσωπικού ασφαλείας τους, το γεγονός αναφέρθηκε από την πρέσβη του Μεξικού, Μαρία Τερέσα Μερκάδο μέσω ενός tweet που στη συνέχεια διαγράφηκε.