Πηγή: pagina12.com.ar
Μετά από το επίμαχο επεισόδιο που προκλήθηκε από δύο ισπανούς διπλωμάτες που ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη ευγένειας στην πρεσβεία του Μεξικού, η de facto κυβέρνηση της Βολιβίας αποφάσισε να απελάσει μέλη των διπλωματικών αποστολών από το Μεξικό και την Ισπανία στη χώρα.
Η προσωρινή πρόεδρος Τζανίνε Άνιες ανακήρυξε ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» την πρέσβη του Μεξικού, Μαρία Τερέσα Μερκάδο, την εμπορική ακόλουθο της Ισπανίας, Κριστίνα Μπορεγκέρο, τον πρόξενο Άλβαρο Φερνάντες και την ομάδα των "μεταμφιεσμένων και ένοπλων υποτιθέμενων διπλωματών" που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο της προηγούμενης Παρασκευής.
Πριν από μέρες, η μεξικανική κυβέρνηση είχε καταγγείλει τη Βολιβία στο Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πολιορκία της πρεσβείας της. Τώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την πρέσβη Μερκάδο να επιστρέψει στο μεξικανικό έδαφος για να "προφυλάξει την ασφάλειά της". Η Ισπανία απάντησε στο εχθρικό μέτρο που πήρε η Άνιες απελαύνοντας τρεις βολιβιανούς διπλωμάτες, που επίσης χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα».
Με μια δήλωση προς τον Τύπο από το προεδρικό μέγαρο Palacio Quemado, η de facto πρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι απελαθέντες διπλωμάτες «έχουν τραυματίσει σοβαρά την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού και της συνταγματικής κυβέρνησης της Βολιβίας» και διέταξε να «εγκαταλείψουν τη χώρα σε μια προθεσμία 72 ωρών». Με μια δική της εκδοχή της ιστορίας, ζήτησε σεβασμό στη διαδικασία που οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας «μετά από 14 χρόνια δικτατορίας», αναφερόμενη στην περίοδο που ο Έβο Μοράλες κυβέρνησε τη χώρα ως επικεφαλής του MAS.
Η de facto κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγόρησε την προηγούμενη Παρασκευή την πρεσβεία της Ισπανίας στην Λα Πας ότι «υπονόμευσε» την κυριαρχία της εξαιτίας του περιστατικού κατά το οποίο οι υπάλληλοι της διπλωματικής αντιπροσωπείας επέβαιναν σε επίσημα οχήματα «μεταμφιεσμένοι» και «πιθανά οπλισμένοι». Το συμβάν ερμηνεύτηκε από τη Βολιβία ως πρόθεση φυγάδευσης των πρώην υπουργών Χουάν Ραμόν Κιντάνα, Βίλμα Αλανόκα και Χαβιέρ Σαβαλέτα, οι οποίοι μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους περιμένουν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που θα τους επιτρέψει να λάβουν το άσυλο στο Μεξικό.
Για τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βολιβίας, Σέρχιο Τσόκε, η Άνιες «ενεργεί με τρόπο παρορμητικό και παράνομο ζητώντας από τους ξένους διπλωμάτες να αποσυρθούν από τη χώρα» και υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή της είναι μεταβατική, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο Éxito de Bolivia. Επιπλέον, ο Τσόκε προειδοποίησε ότι «αυτό θα προκαλέσει αργότερα ρήξεις των σχέσεων με αυτές τις δύο χώρες που στη διεθνή σκηνή διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας».
Οι σχέσεις της Βολιβίας με το Μεξικό επιδεινώθηκαν από τότε που η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον ανατραπέντα πρόεδρο, Έβο Μοράλες. Η Βολιβία κατήγγειλε ότι η χώρα αυτή του επέτρεψε να ασκεί δημόσια πολιτική δραστηριότητα. Ο Μοράλες μεταφέρθηκε στην Αργεντινή στις 12 Δεκεμβρίου υπό καθεστώς πρόσφυγα και από τότε διατηρεί ενεργό ατζέντα συμμετέχοντας σε πολιτικές συναντήσεις και δημόσιες δραστηριότητες.
Μετά την απομάκρυνση της πρέσβειρας Μερκάδο από το βολιβιανό έδαφος, η μεξικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το μέτρο «απόφαση πολιτικού χαρακτήρα». «Η κυβέρνηση του Μεξικού λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση που χαρακτηρίζει την πρέσβη ανεπιθύμητο πρόσωπο»», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια δήλωση στην οποία ζητεί από την αξιωματούχο να επιστρέψει στο Μεξικό για να «προφυλάξει την ασφάλεια και την ακεραιότητά της».
Ως αντίποινα στην de facto κυβέρνηση της Βολιβίας, η Ισπανία αποφάσισε να απελάσει τρεις βολιβιανούς διπλωμάτες από τη χώρα. «Σε αμοιβαιότητα με την εχθρική κίνηση της προσωρινής κυβέρνησης της Βολιβίας, η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να ανακηρύξει ανεπιθύμητα τρία μέλη του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού της Βολιβίας διαπιστευμένα στη χώρα μας και να τους δώσει 72 ώρες προθεσμία για να εγκαταλείψουν την Ισπανία», υπογράμμισε η ισπανική κυβέρνηση μέσω δήλωσης.