Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Το MAS προηγείται στην πρόθεση ψήφου στη Βολιβία

Πηγή: pagina12.com.ar

Ο Ανδρόνικο Ροντρίγκες, για πολλούς ο πολιτικός διάδοχος του ανατραπέντα προέδρου Έβο Μοράλες, και ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς Κάρλος Μέσα, είναι οι υποψήφιοι που οδηγούν την πρόθεση ψήφου ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών. Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι τόσο ο πραξικοπηματίας Λουίς Φερνάντο Καμάτσo όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών του Ποτοσί, Μάρκο Αντόνιο Πουμάρι, μένουν πίσω στην πρόθεση ψήφου. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δεν θα ήταν σωστό είναι υποψήφια η de facto πρόεδρος της κυβέρνησης Τζανίνε Άνες. 


Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διενήργησε η συμβουλευτική εταιρεία Mercados y Muestras για την εφημερίδα Página Siete. Με άξονα τις προεδρικές εκλογές, ο Μοράλες επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί στις 29 Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες με ηγέτες του MAS για να αρχίσουν να ορίζουν υποψηφίους.

Ο Ροντρίγκες, ηγέτης κοκαλέρο (καλλιεργητής κόκας) όπως και ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, φτάνει το 23% της πρόθεσης ψήφου. Ο Μέσα, δεύτερος στις τελευταίες εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, το 21%. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες από το 2002 χωρίς τη συμμετοχή του  Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται στην Αργεντινή σε καθεστώς εξόριστου.

Η έρευνα βοήθησε επίσης στην κατάρτιση μιας λίστας με τα πρόσωπα με το κατάλληλο προφίλ για την υποψηφιότητα στο MAS. Μεταξύ αυτών των ηγετών εμφανίζονται, εκτός από τον προαναφερθέντα Ανδρόνικο Ροντρίγκες, ο Λουίς Άρσε (πρώην Υπουργός Οικονομίας), ο Νταβίντ Τσοκεουάνκα (πρώην υπουργός Εξωτερικών), η Εύα Κόπα (σημερινή πρόεδρος της Γερουσίας) και η Αδριάνα Σαλβατιέρα (εκπρόσωπος της σκληρής πτέρυγας του MAS).

Ο Ροντρίγκες είχε ήδη ανακηρυχθεί υποψήφιος από τους καλλιεργητές κόκας του Τροπικού της Κοτσαμπάμπα, πολιτικό προπύργιο του αριστερού κόμματος. «Πρέπει να κάνουμε να επιστρέψει η εξουσία στο λαό και να ενισχύσουμε το επαναστατικό πνεύμα της νεολαίας στη Βολιβία, πρέπει να αγωνιστούμε με μεγάλη συνειδητοποίηση στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε ο 30χρονος ηγέτης.

Το περασμένο Σάββατο, ο απερχόμενος πρόεδρος Έβο Μοράλες επιβεβαίωσε σε συνέντευξη στο Radio La Red μια συνάντηση στην Αργεντινή για να οριστεί ο προεδρικός υποψήφιος του MAS. Ο Μοράλες ανέλαβε να διευκρινίσει στο Twitter ότι στις 29 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί στο Μπουένος Άιρες με ηγέτες του MAS για να «αξιολογήσουμε και να οργανώσουμε τη μεγάλη συνάντηση όπου θα επιλέξουμε τους και τις υποψηφίους μας». Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Σάλτα, στα σύνορα μεταξύ Αργεντινής και Βολιβίας.