Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

2.135 αιωνόβιοι άνθρωποι ζουν στην Κούβα

Πηγή: todocuba.org

Η Κούβα, με περίπου 11,2 εκατομμύρια κατοίκους, περιλαμβάνει πληθυσμό 2.153 ατόμων άνω των εκατό ετών εκ των οποίων τουλάχιστον 3 είναι μεταξύ 113 και 115 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στον κρατικό Τύπο και αντιστοιχούν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Από τον εν λόγω αιωνόβιο πληθυσμό, περισσότερες από 1.200 είναι γυναίκες, ενώ από τη γεωγραφική κατανομή η μακροβιότητα συγκεντρώνεται κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, με εξαίρεση την Αβάνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Juventud Rebelde.


Έτσι, η επαρχία της πρωτεύουσας έχει 303 αιωνόβιους κατοίκους, η Γκράνμα 249, το Σαντιάγο ντε Κούβα 245 και το Ολγκίν 190, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Κούβας (Minsap).

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάρτη από τοπικά μέσα παρουσίασαν την κουβανή Μαρία Εμίλια Κεσάδα Μπλάνκο, 116 ετών, ως την γηραιότερη γυναίκα στη χώρα και την τέταρτη στον κόσμο, αν και δεν εμφανίζεται στα διεθνή μητρώα.

Ο δρ Αλμπέρτο Φερνάντες, επικεφαλής του Τμήματος Υπερηλίκων, Κοινωνικής Βοήθειας και Ψυχικής Υγείας του Minsap, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Κούβα είναι μεταξύ των αμερικανικών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού, με πάνω από 2,2 εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, σχεδόν το 20% του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι πάνω από το 87% των Κουβανών ξεπερνά τα 60 έτη και πρόβλεψε ότι στην επόμενη δεκαετία θα το κάνει το 90%.

Οι λόγοι για την κουβανική μακροβιότητα, εξήγησε, είναι τόσο η μείωση της γονιμότητας όσο και της θνησιμότητας, καθώς και οι εγγυήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την κάλυψη των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Φερνάντες διευκρίνισε ότι, καθώς είναι μια "πολύ ευάλωτη ομάδα", στους αιωνόβιους υπάρχει εγγυημένη τριμηνιαία ιατρική παρακολούθηση που γίνεται μηνιαία "στις πιο σοβαρές περιπτώσεις".

Οι πάνες μιας χρήσεως, τα αρθρωτά κρεβάτια και τα αναπηρικά αμαξίδια είναι μερικά από τα πιο ζητούμενα αντικείμενα από τους κουβανούς αιωνόβιους, στα οποία προστίθενται βοηθήματα ακοής, από τα οποία η Κούβα θα αγοράσει 7.000 φέτος.

Στο νησί λειτουργούν 149 γηροκομεία δυναμικότητας 11.801 κλινών, 289 "οίκοι ευγηρίας" (ημερήσιας διαμονής) με 9.563 θέσεις και 50 γηριατρικές μονάδες, στις οποίες εργάζονται 305 επαγγελματίες της υγείας.

Στο άλλο άκρο του ισοζυγίου, η Κούβα κατέγραψε 116.872 γεννήσεις πέρυσι - 8.192 λιγότερες από ό,τι το 2015 - και πρόσφατα ψήφισε νόμους για την προώθηση της γονιμότητας, το «βασικό δημογραφικό της πρόβλημα».