Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Εκουαδόρ : ΔΝΤ - Γενική Απεργία - Κατάσταση Πολιορκίας και ο στρατός στους δρόμους (fotos +videos)



Εν αναμονή της έλευσης του ΔΝΤ στο Εκουαδόρ, η κυβέρνηση Λενίν Μορένο ανακοίνωσε “Πακέτο” οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων – μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%, μείωση και ιδιωτικοποίηση ιδιωτικοποίηση των εισφορών λόγω συνταξιοδότησης και περικοπή κατά μία ημέρα της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων .

Επιπλέον, η κατάργηση της επιδότησης στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου ντίζελ και η ελευθέρωση της τιμής τους, - επιβεβαιώνουν οι επικριτές του προέδρου Μορένο - θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών όλων των τύπων αγαθών, υπηρεσιών και μεταφορών. 


Στη γενική απεργία που προκηρύχτηκε σε όλη τη χώρα, σταδιακά δήλωσαν συμμετοχή οι φοιτητές και οι ιθαγενείς και στην καταστολή των βίαιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν, συνελήφθησαν τουλάχιστον 350 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συνδικαλιστές και ιθαγενείς ηγέτες.



Στη συνέχεια και ενώ οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και κορυφώθηκαν, η κυβέρνηση έθεσε την χώρα σε Κατάσταση Πολιορκίας, αναστέλλοντας τα σχετικά με το δικαίωμα της κυκλοφορίας, διαδήλωσης και έκφρασης άρθρα του Συντάγματος και αναθέτοντας στο Στρατό την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα.





Την Πέμπτη το βράδυ, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας μετέδωσε ένα μήνυμα σε εθνικό δίκτυο , το οποίο βασικά ήταν μια περίληψη των μέτρων της κυβέρνησης Μορένο, ο οποίος απείλησε τους πολίτες να μην διαδηλώσουν ενάντια στο "πακέτο".