Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Εκουαδόρ: 10 ημέρες γενικής απεργίας και διαδηλώσεων, 5 νεκροί, 554 τραυματίες, 994 συλλήψεις

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΤΟ

Πηγή: www.telesurtv.net
Χιλιάδες αυτόχθονες συνόδεψαν τα 2 θύματά τους
Δέκατη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων και γενικής απεργίας στο Εκουαδόρ ενάντια στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Λενίν Μορένο. 

Οι διαδηλώσεις και η πανεθνική απεργία συνεχίζονται για δέκατη ημέρα στο Εκουαδόρ, απορρίπτοντας το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λενίν Μορένο. 

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 5 νεκροί, 554 τραυματίες, ενώ έχουν συλληφθεί 929 άτομα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Συνήγορου του Λαού.


Τα κινήματα των αυτοχθόνων, οι φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες απορρίπτουν τα οικονομικά μέτρα του προέδρου της χώρας που αφορούν την κατάργηση της επιδότησης στα ορυκτά καύσιμα και την απελευθέρωση της τιμής της βενζίνης.

Καταγγέλλουν ότι είναι οι πλέον ευάλωτοι αυτοί που θα νοιώσουν την επίδραση αυτών των μέτρων που θα προκαλέσουν ην αύξηση του κόστους και της τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών.

Με το σύνθημα "η απεργία συνεχίζεται" οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Εκουαδόρ το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή.
Το Εκουαδόρ απαιτεί στους δρόμους την απόσυρση αυτού του πακέτου οικονομικών μέτρων ή διαφορετικά, την παραίτηση του προέδρου Μορένο.

Καταγγέλλουν επίσης τη βία που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθώντας να περιορίσουν τις λαϊκές διαδηλώσεις.


Εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης που επέβαλε στη χώρα ο Μορένο, γεγονός που έχει αυξήσει την παρουσία στρατού και αστυνομίας στους δρόμους. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ επιμένει ότι η απόφασή του έχει ήδη ληφθεί και δεν θα αποσύρει τα οικονομικά του μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν στη χώρα να λάβει δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, η αστυνομία επιτέθηκε για άλλη μια φορά με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές που βρίσκονται στις περιοχές γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο, γεγονός που πυροδότησε νέο κύκλο σφοδρών συγκρούσεων.