Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ο υποψήφιος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες κατηγορεί το ΔΝΤ για την κρίση σε Αργεντινή και Εκουαδόρ

Πηγή: www.telesurtv.net

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε ότι πρέπει να προβληματίσει αυτό που συμβαίνει και στις δύο νοτιοαμερικανικές χώρες.  

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες , υποψήφιος του κόμματος Frente de Todos , για την προεδρία της Αργεντινής δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συστάσεις και οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ευθύνονται για την κοινωνική και πολιτική κρίση στο Εκουαδόρ και στη χώρας του .


"Το Εκουαδόρ υλοποιούσε τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ έχει μεγάλη ευθύνη για το τι συνέβη στην Αργεντινή και αυτό απαιτεί προβληματισμό", δήλωσε ο Φερνάντες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όταν ρωτήθηκε για το τι συμβαίνει στον Εκουαδόρ, ο προεδρικός υποψήφιος δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους μετά από την ανακοίνωση μιας σειράς οικονομικών μέτρων του Προέδρου Λενίν Μορένο που θα επηρεάσουν την τσέπη του πολίτη.

"Αυτό που συνέβη εκεί, είναι ότι καταργήθηκε μια επιδότηση στη βενζίνη και το Εκουαδόρ εξερράγη. Είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που διπλασίασε την τιμή των καυσίμων σε δολάρια", δήλωσε.

Αναφορικά με τη θέση του σχετικά με το ΔΝΤ, αν εκλεγεί, ο Φερνάντες είπε: “Δεν ξέρω τι θα ζητήσει το Ταμείο, αυτό που ξέρω είναι ότι θα το ακούσουμε (όμως) η Αργεντινή δεν είναι σε θέση να κάνει και άλλες προσαρμογές, αυτό που χρειάζεται είναι να αποκαταστήσει την οικονομία της".

"Οι προσαρμογές που έκανε ο Μάκρι ήταν μαγικές. Φανταστείτε που φτάσαμε, δεν έχουμε ούτε εμβόλια”, σημείωσε. 

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, η φτώχεια, η ανεργία, και το εξωτερικό χρέος αυξήθηκαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 54,5%, ο υψηλότερος από το 1991. Η ανεργία έφθασε το 10,6% το β τρίμηνο του 2019 από 5,9% τον Δεκέμβριο του 2015 ,την περίοδο διακυβέρνησης Κίρσνερ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο υποψήφιος του Frente de Todos προτείνει ένα σχέδιο διακυβέρνησης για την υπέρβαση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και κατά την προεκλογική του εκστρατεία επέμεινε ότι εάν φτάσει στην προεδρία θα εργαστεί για να αποκατασταθεί η παραγωγή της χώρας.