Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Η επανάσταση της Γρενάδα και ο ηγέτης της Μόρις Μπίσοπ

Πηγή: Telesurtv.net

Η Γρενάδα γιορτάζει φέτος την 40ή επέτειο από τον τερματισμό της δικτατορίας του Έρικ Γκέρι, η οποία ηττήθηκε από μια ομάδα νέων που ανήκαν στο "Κίνημα Νέο Κόσμημα" (New Jewel Movement) με επικεφαλής τον Μόρις Μπίσοπ, οι οποίοι ξεκίνησαν τη Λαϊκή Επανάσταση χωρίς να χυθεί αίμα.

Για έξι χρόνια, το κίνημα έφτιαξε έναν στρατό που ένωνε όλη τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού στην σκληρή καταστολή που βίωνε. Ο μοναδικός στόχος ήταν η στρατιωτική δράση της 13ης Μάρτη 1979.

"Αυτή η επανάσταση είναι για εργασία, για φαγητό, για αξιοπρεπή στέγαση και υπηρεσίες υγείας και για ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τα οφέλη της επανάστασης θα είναι για όλους", δήλωσε ο Μπίσοπ στο πρώτο μήνυμα που μεταδόθηκε στον πληθυσμό.

Ο Μπίσοπ διορίστηκε πρωθυπουργός της Γρενάδας. Στην κυβέρνησή του, εφήρμοσε διάφορα προγράμματα για την προώθηση της ολοκληρωμένης κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά οι ενέργειές του προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενίσχυσε τους δεσμούς φιλίας με την Κούβα, τη Σοβιετική Ένωση, τη Νικαράγουα και τις υπόλοιπες χώρες που ήταν αντίθετες στην πολιτική των ΗΠΑ.

Αν και ο πληθυσμός κινητοποιήθηκε για να ζητήσει την απελευθέρωσή του, στις 19 Οκτώβρη 1983, ο Μπίσοπ μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Φορτ Ρούπερτ, όπου αργότερα θα εκτελούνταν.

Αυτό έδωσε αφορμή σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, με διαταγή του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος δικαιολόγησε την ενέργεια του "για την υπεράσπιση των πολιτών" απέναντι σε υποτιθέμενη κατοχή της Κούβας.



Δείτε ακόμα: