Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι οι διπλωματικές της έδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταληφθεί βίαια

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας καταγγέλει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι οι διπλωματικές της έδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταληφθεί βίαια από άτομα που έχουν την δημόσια στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ενεργούν ως πράκτορες υπέρ των πολιτικών τους συμφερόντων κατά σαφή παράβαση της Σύμβασης της Βιένης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Οι διπλωματικές έδρες της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τους επίσημους διπλωματικούς αντιπροσώπους που εκπροσωπούν τη δημοκρατική και συνταγματική κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Αυτό περιλαμβάνει και τους διπλωμάτες που ασκούν επί του παρόντος τα καθήκοντα τους σε πολυμερείς οργανισμούς με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανοχή ή η προώθηση οποιασδήποτε απειλής ή εκφοβισμού εναντίον διπλωματικών αντιπροσώπων της Βενεζουέλας από πολίτες που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μια πολύ σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας απαιτεί από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να τηρήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν άμεσα αυτή την βίαιη κατάληψη, σύμφωνα με ότι ορίζουν τα άρθρα 22 και 45 της Συνθήκης της Βιένης αναφορικά με τις Διπλωματικές Σχέσεις, προκειμένου να προστατέψουν τις Διπλωματικές Έδρες, ακόμα και σε περίπτωση ρήξης των διπλωματικών σχέσεων, όπως ακριβώς το κάνει η Βενεζουέλα σε σχέση με την πρώην έδρα της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράκας.

Αν η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένει στη μη τήρηση των διεθνών της υποχρεώσεων, η Κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας προστατεύει τις αποφάσεις και τις αμφίδρομες νόμιμες συμφωνίες στην επικράτειά της.

Καράκας, 18 Μαρτίου 2019