Πηγή: pagina12.com.ar
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, ανακοίνωσε την «οριστική αποχώρηση» της χώρα από την UNASUR και, εκτός από την επιβεβαίωση ότι θα ζητήσει την επιστροφή του κτιρίου όπου εδρεύει η περιφερειακή οργάνωση, προειδοποίησε ότι θα αφαιρέσει το άγαλμα του πρώην προέδρου της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, στην είσοδο του κτιρίου. Η ανακοίνωση δεν είναι τυχαία. Την επόμενη εβδομάδα οι πρόεδροι της περιοχής θα συναντηθούν στη Χιλή για να προχωρήσουν στη δημιουργία της PROSUR, του μπλοκ που προωθείται από τις δεξιές κυβερνήσεις και από το οποίο αποκλείστηκε η Βενεζουέλα.
Το Εκουαδόρ είναι η δεύτερη χώρα που αποσύρεται από τον περιφερειακό οργανισμό που δημιουργήθηκε επίσημα το 2008 με την πρωτοβουλία των πρώην προέδρων Ούγκο Τσάβες, Νέστορ Κίρσνερ, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ραφαέλ Κορέα. Η πρώτη που έφυγε ήταν η Κολομβία, ενώ η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και η Παραγουάη ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε αυτό τον οργανισμό πέρυσι.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Λενίν Μορένο κατά την ανακοίνωσή του ήταν ότι το μπλοκ "μετατράπηκε σε μια πολιτική πλατφόρμα που κατέστρεψε το όνειρο της ολοκλήρωσης" και είπε ότι σκοπεύει να παραχωρήσει την έδρα του οργανισμού, που βρίσκεται στο Κίτο, στο Ιθαγενικό Πανεπιστήμιο του Εκουαδόρ.
Η έξοδος της χώρας αυτής δεν είναι μόνο μια χειρονομία προς τις δεξιές κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά συνεπάγεται ακόμα την διακοπή χρηματοδότησης της έδρας. "Δεν θα αποδώσουμε ούτε σεντς, καμία άλλη εισφορά στον προϋπολογισμό του οργανισμού", δήλωσε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα αμφισβήτησε την απόφαση - την οποία χαρακτήρισε ως «προδοσία» όχι μόνο της χώρας του, αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής - και ισχυρίστηκε ότι για αυτήν «ο Μορένο θα πάει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής. Δεν μπορούν να σκοτώσουν τα όνειρα», τόνισε.
Με την αποχώρηση του Ισημερινού και της Κολομβίας, το μπλοκ που συνένωσε 12 χώρες και το οποίο κατά την τελευταία δεκαετία συγκέντρωσε μια πολιτική αντιαποικιακή και υπέρ της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, μειώθηκε σε μια ομάδα πέντε κρατών: Βολιβία, Γουιάνα, Σουρινάμ, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα.
Η αποψίλωση της UNASUR είναι ένα δείγμα υποστήριξης στην πρωτοβουλία του προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, να δημιουργήσει την PROSUR, ένα φόρουμ της Νότιας Αμερικής, που θα διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας και στην οποία θα παρευρεθεί ο αργεντινός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.
Το ραντεβού θα είναι την επόμενη Παρασκευή 22 και αναμένεται να συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών που συγκροτούν το Γκρουπ της Λίμα και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψουν τη συνταγματική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα λάβει χώρα στο Σαντιάγκο της Χιλής, οι πρόεδροι θα προετοιμάσουν μια δήλωση εναντίον της μπολιβαριανής κυβέρνησης και, όπως αναμένεται, συγκρότησης της PROSUR.