Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ισόβια δεσμά ζητούν για 24 στην Ιταλία για το σχέδιο Κόνδωρ

Πηγή: ladiaria.com.uy

Η εισαγγελία της Ρώμης άσκησε έφεση στην υπόθεση κατά του σχεδίου Κόνδωρ και ζήτησε την καταδίκη σε ισόβια δεσμά 24 υπευθύνων για αυτόν τον κατασταλτικό συντονισμό μεταξύ των δικτατοριών της Βολιβίας, της Χιλής, του Περού και της Ουρουγουάης. Στο πλαίσιο του σχεδίου Κόνδωρ, που ορίζεται από την εισαγγελία ως "αποτρόπαιο πρόγραμμα εξολόθρευσης", δολοφονήθηκαν 23 άτομα με ιταλική υπηκοότητα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπόθεση δικάζεται στη Ρώμη.

Οι ιταλοί εισαγγελείς Φραντσέσκο Μολάτσε και Τιτσιάνα Κουτζίνι δήλωσαν ότι οι 24 κατηγορούμενοι είναι "υπεύθυνοι για όλα όσα κατηγορούνται γιατί ήταν εκτελεστές θανάτου"
.


Στην δίκη σε πρώτο βαθμό, η οποία τελείωσε τον Ιανουάριο, οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ουρουγουάης Χουάν Κάρλος Μπλάνκο. Οι άλλοι επτά ήταν οι χιλιανοί Ερνάν Χερόνιμο Ραμίρες και Ραφαέλ Αουμάδα Βαλντεράμα, οι Βολιβιανοί Λουίς Γκαρσία Μέσα και Λουίς Άρσε Γκόμες και οι περουβιανοί Φρανσίσκο Μοράλες Μπερμούντες, Πέδρο Ρίχτερ Πράδα και Χερμάν Ρουίς Φιγερόα. Άλλοι 16 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν ή σταμάτησε η δίωξή τους.

Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν ο Χόρχε Τρόκολι, ο μοναδικός πρώην στρατιωτικός που ήταν παρών στη δίκη στην Ιταλία, χώρα στην οποία κατέφυγε για να διαφύγει από τη δικαιοσύνη της Ουρουγουάης. Εκτός από τους Τρόκολλι και Μπλάνκο, οι άλλοι Ουρουγουανοί που κατηγορήθηκαν είναι ο πρώην υπολοχαγός Ρικάρντο Ελισέο Τσάβες, ο πρώην συνταγματάρχης Πέδρο Μάτο Ναρμπόντο, ο πρώην λοχαγός Χοσέ Ρικάρντο Άραβ, ο στρατιώτης Χοσέ Οράσιο Γκαβάτσο Περέιρα και ο ναύτης Χουάν Κάρλος Λαρσεμπό.

Σχετικά με τον Τρόκολι, η εισαγγελέας Κουτζίνι επεσήμανε ότι ήταν ο αρχηγός αντικατασκοπίας του σώματος των τυφεκιοφόρων ναυτικού (Fusna) του Πολεμικού Ναυτικού της Ουρουγουάης, όπου μεταφέρονταν οι κρατούμενοι "και ότι εξαρτιόταν από αυτόν αν θα ζούσαν ή θα δολοφονούνταν".

Το εφετείο προγραμμάτισε πέντε συνεδριάσεις και η τελευταία θα λάβει χώρα τον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να επιδικαστεί η ποινή.