Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Αναγνώριση της Κούβας και της Επανάστασής της από κάθε γωνιά του κόσμου


Από διάφορες χώρες της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες μηνύματα αναγνώρισης και αλληλεγγύης κατέληξαν για την 60η Επέτειο της Νίκης της Επανάστασης την 1η Ιανουαρίου 1959. 


Αρχηγοί Κρατών, ανώτατοι αξιωματούχοι, κοινοβουλευτικοί και ακτιβιστές, τονίζουν την κληρονομιά της Επανάστασης και την κινητήρια δύναμη που αντιπροσωπεύει εδώ και δεκαετίες για όσους αγωνίζονται για ένα κόσμο ποιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. 

Οι πρόεδροι της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα και της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο, χαιρέτισαν την νίκη της οποίας ηγήθηκε πριν 60 χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο. 

Σαν σήμερα το 1959, με τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, γεννήθηκε το φως της ελπίδας και της ακατανίκητης θέλησης για την απελευθέρωση των λαών. Χαιρετίζουμε τη νίκη του αδερφού κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο και του άξιου κουβανικού λαού επί της φιλοιππεριαλιστικής δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Έβο Μοράλες. 

Μηνύματα έστειλαν επίσης, ο Παραγουανός βουλευτής Ρικάρντο Κανέσε, μέλος του Μετώπου Guasú και βουλευτής του Νοτιοαμερικανικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Παραγουάης και του Πουέρτο Ρίκο, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η μεξικάνικη εφημερίδα La Jornada και οι αντιπρόεδροι της Βενεζουέλας Ταρέκ ελ Αισάμι και Ντέλσυ Ροντρίγκες

Η Κουβανική Επανάσταση ήταν η μεγάλη έμπνευση της παγκόσμιας αριστεράς και συγκεκριμένα όλων των διαδικασιών λαϊκής αλλαγής στην περιοχή, δήλωσε ο Κανέσε, μιλώντας στο πρακτορείο Prensa Latina στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουσιόν, υπογραμμίζοντας σήμαινε ότι αυτή η διαδικασία αμφισβήτησε την αυτοκρατορία και διατήρησε μετά από 60 χρόνια. τις αρχές και τις αξίες της. 

Από τη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη για την επέτειο της Επανάστασης τον ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και τον τον πρώτο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο. 

Στην Ασία, ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ , τόνισε τα επιτεύγματα του νησιού από την 1η Ιανουαρίου 1959 ενώ στο Βιετνάμ, ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ και ο πρωθυπουργός Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στους ηγέτες της Κούβας. 

Από την Ασία επίσης, στο συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν , επισημαίνει τις επί έξι δεκαετίες θριάμβους, νίκες και επιτυχίες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. 

Τέλος, από την Αφρική ο πρόεδρος της Αγκόλα Ζοάο Λουρένσο, συνεχάρη τον Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τόνισε ότι η χώρα του δίνει μεγάλο σημασία στις πολύπλευρες σχέσεις με το νησί.