Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ιστορική δικαστική απόφαση επιστρέφει γη στους Μαπούτσε της Χιλής



Πηγή: Telesurtv.net

Η εταιρεία Forestal Arauco τήρησε την Τετάρτη απόφαση της χιλιανής δικαιοσύνης, η οποία πριν από δύο μήνες διέταξε την επιστροφή 97 εκταρίων γης στην κοινότητα Μαπούτσε «Ιγνάσιο Ιλιπάν», στο Κοντούλμο, επαρχία Αραούκο.

Οι δικηγόροι της δασικής εταιρείας παραιτήθηκαν από την άσκηση έφεσης και συμμορφώθηκαν εξολοκλήρου με τη δικαστική απόφαση, μετά την παρουσίαση από την υπεράσπιση της κοινότητας Μαπούτσε ενός τίτλου ιδιοκτησίας από τις αρχές του εικοστού αιώνα που επικύρωνε την κυριότητα των εκτάσεων στους ιθαγενείς κατοίκους.


 
Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Forestal Arauco προσπάθησε να αλλάξει τα όρια της γης με πράξεις που χαρακτηρίστηκαν ως «κακή τη πίστη», κάνοντας χρήση της για σχεδόν τριάντα χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο, διέταξε την εταιρεία να αποκαταστήσει 97 εκτάρια πευκοδάσους και να πληρώσει όχι λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο πέσος Χιλής (περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ) ως αποκατάσταση, επιπλέον των εξόδων της δίκης. Το 2015, η κοινότητα Μαπούτσε «Ιγνάσιο Ιλιπάν» κατέθεσε αγωγή για τη σφετερισμό της γης τους κατά της δασικής εταιρίας που ανήκει στον Ανχελίνι, έναν από τους ισχυρότερους οικονομικούς ομίλους του Χιλής.