Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Οι εκτοπισμένοι στην Κολομβία εξαιτίας την ένοπλης σύρραξης είναι περισσότεροι από το συνολικό πληθυσμό της Κόστα Ρίκα!


Πηγή: Cubadebate.cu

Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 30.500 Κολομβιανοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν βίαια μεταξύ Γενάρη και Νοέμβρη του τρέχοντος έτους. Ο αριθμός αυτός προστίθεται στα 7,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισθέντων που έχει προκαλέσει η ένοπλη σύρραξη από το 1985.

Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από ολόκληρο τον πληθυσμό της Κόστα Ρίκα (*) και από το εθνικό σύστημα περίθαλψης θυμάτων παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι αναγκαστικές μετακινήσεις δεν σταματούν.


Από το 2018, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μαζί με κολομβιανούς οργανισμούς, υποστηρίζουν ένα σχέδιο για την παροχή βοήθειας στα θύματα που βρίσκονται σήμερα σε ανεπίσημους καταυλισμούς. Επί του παρόντος, το πρόγραμμα λειτουργεί σε εννέα κοινότητες, σε πέντε δήμους, και ωφελεί περίπου 10.000 ανθρώπους.

"Αυτό το πρόγραμμα κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά στις ζωές αυτών των κοινοτήτων. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο σχέδιο για μeτέπειτα αντιγραφή σε άλλες κοινότητες", δήλωσε ο Γιόζεφ Μερκς, εκπρόσωπος της UNHCR στην Κολομβία.

Τα στοιχεία της UNHCR επιβεβαίωσαν ότι το 2017 η Κολομβία ήταν και πάλι η χώρα με τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο. Η έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις, που υποβλήθηκε από τον οργανισμό τον Ιούνη του 2018, αποκάλυψε ότι το 2017 εκτοπίστηκαν συνολικά 91.431 Κολομβιανοί.

Τον περασμένο Ιούλη, μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 17.825 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην Κολομβία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 λόγω αιτιών που συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση σε 11 από τα 32 διαμερίσματα που απαρτίζουν τη χώρα.

Το περισσότερο πληγέν διαμέρισμα είναι το Βόρειο Σανταντέρ, όπου καταγράφηκαν το 54% των εκτοπισμών και επλήγησαν επίσης τα διαμερίσματα Αντιοκία, Κόρδοβα, Τσοκό, Βάγιε ντε Κάουκα, Κάουκα, Ναρίνιο, Ρισαράλδα, Γκουαβιάρε, Αραούκα και Μέτα.





Σημείωση: Ο τεράστιος αριθμός των 7,7 εκατομμυρίων εκτοπισθέντων στην Κολομβία, εκτός από το συνολικό πληθυσμό της Κόστα Ρίκα (περίπου 5 εκατ.) υπερβαίνει επίσης τον πληθυσμό των εξής λατινοαμερικάνικων χωρών: Νικαράγουα (6,3 εκατ.), Ελ Σαλβαδόρ (6,4 εκατ.) και Παραγουάη (6,9 εκατ.).