Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ο Μπολσονάρου ξεκίνησε τις μαζικές απολύσεις στη Βραζιλία

Πηγή: Telesurtv.net

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ξεκίνησε εκ του οίκου του για να εκπληρώσει μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, να απολύσει τους δημόσιους λειτουργούς των οποίων οι πολιτικές ιδεολογίες πρόσκεινται σε εκείνες των αριστερών κυβερνήσεων του Λούλα και της Ντίλμα Ρούσεφ, και απέλυσε 320 υπαλλήλους του Εκτελεστικού Γραφείου της Βραζιλίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Προεδρίας (Casa Civil), Όνυξ Λορενζόνι, ο οποίος δήλωσε ότι το μέτρο επιδιώκει να «από-ΡΤ-ίσει» την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας αυτό το νεολογισμό σε σχέση με την εξάλειψη των χαρακτηριστικών του Κόμματος Εργατών (με αρχικά PT), στη σημερινή διοίκηση.


«Η Casa Civil είναι το κέντρο της κυβέρνησης και κάποιος πρέπει να ξεκινήσει», δήλωσε ο Λορενζόνι σχετικά με την έναρξη των απολύσεων από περισσότερους από 300 εργαζόμενους στην κυβερνητική υπηρεσία.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια σημαντική πράξη ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε από την ομοσπονδιακή δημόσια διοίκηση όλους εκείνους που έχουν ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα".

Το μέτρο συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε στις 2 Ιανουαρίου, μετά από συνεδρίασε που πραγματοποίησε ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο του αποτελούμενο από 22 υπουργούς.

Ο πληθυσμός της Βραζιλίας ξεσηκώθηκε ενάντια στη μαζικές απολύσεις, καθώς μεταξύ των απολυμένων είναι γυναίκες έγκυες ή με βρέφη σε ηλικίας γαλακτισμού. Σχετικά με αυτό, η κυβέρνηση αμύνθηκε υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ειδικές περιπτώσεις θα λάβουν «τα δικαιώματα και τις αποζημιώσεις, όπως καθορίζει ο νόμος».

Από το σύνολο των 320 απολυμένων, μόνο 35 ήταν μέλη πολιτικών κομμάτων, εκ των οποίων μόνο 13 ανήκαν σε κόμματα της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς: 3 από το Κόμμα Εργατών (PT), 4 από το Κόμμα της Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) και 6 από το Δημοκρατικό Κίνημα της Βραζιλίας (MDB).