Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ο πρόεδρος Μαδούρο ζητά τη βοήθεια του ΟΗΕ για διάλογο για την ειρήνη

Πηγή: Telesurtv.net

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας το Σάββατο με εκπροσώπους του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο μέγαρο Μιραφλόρες (έδρα της κυβέρνησης) στην πρωτεύουσα Καράκας, όπου εξετάστηκε η πρόοδος των κοινωνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) του Σχεδίου του 2030, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα της Νότιας Αμερικής.

Μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι οι 17 στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλήφθηκαν στον εθνικό προϋπολογισμό για το 2019 και στο Σχέδιο της Πατρίδας 2019-2025, το οποίο θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση (ANC).


«Ειρήνη, δικαιοσύνη και σταθεροί θεσμοί, στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης αριθμός 16. Εκεί ο ΟΗΕ πρέπει να μας βοηθήσει (...) στον διάλογο για την ειρήνη, την αμοιβαία αναγνώριση, την αρμονία, τη συμβίωση, τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτικών οραμάτων», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

«Θα ήθελα να καθίσω με την αντιπολίτευση, να σταματήσω τη στείρα, άχρηστη, άσκοπη σύγκρουση. Να μιλήσω για οικονομικά ζητήματα, με την εμπειρία του ΟΗΕ μπορούμε να το επιτύχουμε», είπε, ζητώντας ταυτόχρονα από τον διεθνή οργανισμό την υποστήριξή του να τερματιστεί ο εμπορικός αποκλεισμός κατά της χώρας που κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την ανασκόπηση της συνεργασίας της Μπολιβαριανής κυβέρνησης με το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών την τελευταία δεκαετία, ο πρόεδρος τόνισε την πρόοδο στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της στέγασης, του συνταξιοδοτικού συστήματος, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για «κοινούς στόχους για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας (...) πολυμέρεια, έναν κόσμο ισορροπίας, όπως ονειρευόταν ο απελευθερωτής Σιμόν Μπολίβαρ», ανέφερε.