Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Έβο Μοράλες: O αγώνας της Βολιβίας για έξοδο στη θάλασσα συνεχίζεται


Λα Παζ, 2 Οκτωβρίου (Prensa Latina) - O πρόεδρος Έβο Μοράλες επανέλαβε σήμερα ότι, παρά την “άδικη” έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη ναυτική απαίτηση κατά της Χιλής, “ο αγώνας του λαού της Βολιβίας συνεχίζεται” . 

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή - έγραψε ο Μοράλες στο λογαριασμό του στο twitter – είναι ότι, ακόμη και αν αυτό το αποτέλεσμα δεν αποδίδει δικαιοσύνη, υπάρχει ένα Διεθνές Δικαστήριο που αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα με τη Χιλή. 

Ο πρόεδρος επέστρεψε στη Βολιβία την Τρίτη, αφού παρακολούθησε την ανάγνωση της απόφασης για την υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και εκατό χρόνια ( της πρόσβασης της Βολιβίας στη θάλασσα). 

Το εν λόγω δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, απέρριψε το αίτημα της Βολιβίας και ζήτησε από τη Χιλή να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την Βολιβία, για μια κυρίαρχη έξοδο στη θάλασσα. 

Όταν έγινε γνωστή η ετυμηγορία, ο Μοράλες επεσήμανε το αίτημα του δικαστηρίου να συνεχίσουν οι δύο χώρες το διάλογο, τη στιγμή που η Χιλή δεν έχει την υποχρέωση να διαπραγματευτεί το θέμα με τη Βολιβία.