Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ο Χαντάντ αρχίζει να αποκτά προβάδισμα στη Βραζιλία

Πηγή: resumenlatinoamericano.org
του Emir Sader (*)
Στη δημοσκόπηση της IBOPE για το δίκτυο Globo αυτής της εβδομάδας, για πρώτη φορά ο Φερνάντο Χαντάντ ξεπερνά τον Μπολσονάρο στο δεύτερο γύρο, με 43% έναντι 37% του υποψηφίου της δεξιάς. Επαληθεύεται επομένως η τάση που διαγραφόταν από τότε που ο Λούλα, πριν λιγότερο από δύο εβδομάδες, ανέδειξε τον Χαντάντ ως υποψήφιό του. 

Από τότε το εκλογικό σκηνικό άλλαξε. Ο Χαντάντ έπρεπε να ξεκινήσει από χαμηλά ποσοστά, ενώ ο Μπολσονάρο είχε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Κάθε είδος εικασίας γινόταν στα μέσα ενημέρωσης: από το ότι ο Μπολσονάρο μπορούσε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο μέχρι ότι ο Σίρο Γκόμες θα μπορούσε να είναι ο αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας έξω τον υποψήφιο του ΡΤ (Κόμμα Εργατών) και του Λούλα. Η παράξενη απόπειρα κατά του Μπολσονάρο τροφοδοτούσε εικασίες για την τελική του νίκη.


Στο μεταξύ ο Χαντάντ έκανε μια αξιοσημείωτη μαζική καμπάνια, γυρίζοντας ολόκληρη την Βραζιλία πολλές φορές, με λαϊκές συγκεντρώσεις συγκρίσιμες με αυτές του Λούλα, ως αντιπρόσωπος του πρώην προέδρου. Οι εικόνες, που λογοκρίθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, κυκλοφορούσαν γρήγορα από τα εναλλακτικά μέσα. Ο Χαντάντ χρησιμοποίησε μια ρητορική βασισμένη στο πρόγραμμα που επεξεργάστηκε απευθείας μαζί με το Λούλα, με βαθιές και άμεσες μεταρρυθμίσεις – στο τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα, στα μέσα ενημέρωσης – προσθέτοντας την ακύρωση των νόμων που πέρασε η κυβέρνηση του Τέμερ, και που παγίδευσαν γρήγορα το λαό.

Ο Χαντάντ ξεπέρασε γρήγορα την εκλογική βάση που είχε στο ΡΤ, με μια άμεμπτη παρουσία στις δημόσιες συνεντεύξεις, στις ομιλίες και στα ντιμπέιτ. Κατέκτησε επίσης τα κοινωνικά κινήματα και τη κοινή γνώμη, με ηπιότητα, σταθερότητα και ικανότητα.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Χαντάντ πρωταγωνίστησε στις πιο εντυπωσιακές σκηνές της καμπάνιας, μέχρι τα βορειοανατολικά, ιδιαίτερα στο Περναμπούκο, την επαρχία όπου γεννήθηκε ο Λούλα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. Ένα ταξίδι που δεν πρόλαβε ακόμα να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά πρόκειται να εγγυηθεί γι’ αυτόν την ενσωμάτωση ψήφων του ΡΤ στην περιοχή, πάντα άνω του 70% στο δεύτερο γύρο.

Σε όλες τις βορειοανατολικές επαρχίες, οι υποψήφιοι του ΡΤ ή που υποστηρίζονται από το ΡΤ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, για να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο, σιγουρεύοντας την περιοχή σαν την πιο «κόκκινη» στη Βραζιλία. Την περιοχή από όπου αναδύθηκε ο Λούλα και που είναι αυτή που έχει βιώσει τις περισσότερες αλλαγές στις κυβερνήσεις του Κόμματος Εργατών.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από τον πρώτο γύρο, το εκλογικό σκηνικό ξεκαθαρίζει. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν στον Μπολσονάρο το προβάδισμα στον πρώτο γύρο, με τον Χαντάντ κάθε φορά πιο κοντά του και τον Σίρο Γκόμες πιο μακριά, προβάλλοντας έναν δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Μπολσονάρο και τον Χαντάντ.

Στο μεταξύ, διαδίδεται σε όλη τη χώρα μια καμπάνια με τίτλο #El No [Αυτός όχι]. Αυτός είναι ο Μπολσονάρο, ο οποίος με τις βάναυσες δηλώσεις του, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιο διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας, αλλά ιδιαίτερα από τις γυναίκες, στις οποίες έχει ένα υψηλότατο επίπεδο απόρριψης. Μια διακήρυξη από τις γυναίκες γρήγορα έφτασε τα 3 εκατομμύρια υπογραφές, μέχρι που η ίδια η καμπάνια του Μπολσονάρο εισέβαλε στη σελίδα τους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή. Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση όλης της καμπάνιας, με ενωτικό στοιχείο την απόρριψη του Μπολσονάρο, σε όλη τη Βραζιλία.

Εδώ και καιρό έχω προβλέψει αυτή τη μεταστροφή και τη νίκη του ΡΤ, με τον Λούλα ή με όποιον αυτός υποδείξει. Πολλοί φίλοι μου έγραφαν, παραξενεμένοι από αυτή την πρόβλεψη, με την οποία ταυτίζονταν από την καρδιά τους, αλλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν, λογικά, ότι θα γινόταν πραγματικότητα. Την απέδιδαν στην γνωστή αισιοδοξία μου.

Τώρα αυτό το ευνοϊκό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Βραζιλία μπορεί να ανατρέψει τη μεγάλη ήττα που κατέβασε την Ντίλμα από την προεδρία και φυλάκισε το Λούλα, γίνεται πραγματικότητα. Είναι κοντά η απίστευτη κατάσταση ο Λούλα, κρατούμενος και καταδικασμένος σε μια δίκη χωρίς στοιχεία, αφού προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και χωρίς τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος, υπέδειξε τον πρώην υπουργό του Παιδείας και θα τον εκλέξει πρόεδρο της Βραζιλίας.

Και ο Χαντάντ, παιδί λιβανέζων μεταναστών, που δούλευε για 10 χρόνια στο κατάστημα του πατέρα του, απόφοιτος Νομικής και Οικονομίας, με μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία – όπου ήταν μαθητής μου – πλησιάζει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας. Παραμένει ήρεμος, απόλυτα πιστός στον Λούλα, τον οποίον επισκέπτεται πολλές φορές την εβδομάδα, πιστεύοντας ότι η νίκη του θα είναι επίσης το ορόσημο που θα του επιτρέψει να απελευθερώσει τον Λούλα και να τον έχει στο πλευρό του στην ανοικοδόμηση της Βραζιλίας. 


(*) Ο Εμιρ Σαντέρ είναι βραζιλιάνος κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας λιβανέζικης καταγωγής.