Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Κοινωνικές Οργανώσεις της Χιλής ζητούν πρόσβαση στη θάλασσα για την Βολιβία

 Πηγή:telesurtv.net

Αρκετές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις την Χιλής ενέκριναν την περασμένη Τετάρτη Διακήρυξη υποστηρίζοντας το αίτημα της Βολιβίας για παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος για  πρόσβαση στην θάλασσα, καλώντας τις αρχές της Χιλής να  συνεχίσουν τις διμερείς συζητήσεις με την Βολιβία.

Το ντοκουμέντο που θα παρουσιαστεί στο 20ο  Φόρουμ του Σαν Πάολο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να  ξεκινήσει πάλι άμεσα ο διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τις νομικές διαδικασίες.
“ Δεν είναι δύσκολο και δεν υπάρχει άρνηση για  διάλογο πάνω στο  αίτημα της Βολιβίας για  παραχώρηση πρόσβασης στη θάλασσα”. Θετικά τοποθετήθηκε με   δηλώσεις του και ο  Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος «Αλιέντε» της Χιλής.

Τα σημερινά σύνορα διαμορφώθηκαν όταν τον Φλεβάρη του 1879 η Χιλή εισέβαλε στο έδαφος της Βολιβίας και της απέσπασε 400 μίλια ακτογραμμής και 120 χιλιάδες χιλιόμετρα εδάφους.

Από τότε η Βολιβία υποστήριξε σε διάφορα διεθνή φόρουμ ο δικαίωμά της να αποκαταστήσει τις θαλάσσιες μεταφορές της και το 2013 προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και από τότε   περιμένει την θέση του Διεθνούς Δικαστηρίου.