Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κίνα και η Βενεζουέλα προωθούν σχέσεις στρατηγικής φύσεως ενόψει της νέας παγκόσμιας οικονομικής εποχής



Οι οικονομικές, εμπορικές και στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχουν βοηθήσει στην εδραίωση και οικοδόμηση μιας συμμαχίας που στοχεύει στη συνάντηση, την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος για την αντιμετώπιση της αποικιοκρατίας που έχουν επιβάλλει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, Νικολάς Μαδούρο Μόρος.

«Η Βενεζουέλα τοποθετείται στην παγκόσμια σκηνή βήμα προς βήμα, ξεπερνά το μέλλον. Με την Κίνα, οικοδομούμε μια στρατηγική σχέση που έχει ξεπεράσει ακόμη και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν με τον οικονομικό πόλεμο. Την εποχή των μεγάλων εσόδων στη χώρα μας δημιουργήσαμε το Ταμείο Επενδύσεων Κίνας- Βενεζουέλας και τη στιγμή των μεγάλων δυσκολιών καταφέραμε να υπογράψουμε, μεταξύ των δύο χωρών, βιώσιμες συμφωνίες κάνοντας βήματα προς τη νέα οικονομική εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέντευξη Τύπου με εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας, ο αρχηγός του κράτους, έκανε έναν απολογισμό της επίσκεψης εργασίας του στην ασιατική χώρα, όπου είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό του Xi Jinping, για να ενισχύσει τις διμερείς και εμπορικές σχέσεις με αυτό το έθνος, με στόχο την ενίσχυση του Προγράμματος Ανάκαμψης, Ανάπτυξης και Οικονομικής Ευημερίας στη Βενεζουέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαδούρο ανέφερε ότι μεταξύ 5 και 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη της Κίνας, η Παγκόσμια Έκθεση Εμπορίου, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 εξαγωγείς της Βενεζουέλας και όπου η ασιατική χώρα θα προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες περισσότερων από 20 δις δολαρίων. Η συμμαχία αυτή οριστικοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με βενεζουελάνους και κινέζους επιχειρηματίες, όπου συστάθηκε η Επιτροπή των Επιχειρηματιών υπό την προεδρία του Προέδρου των Πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA), Μανουέλ Κεβέδο.

Προκειμένου να καθορίσει τις λεπτομέρειες της συμμετοχής, ο Πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει μια συνάντηση εργασίας με επιχειρηματίες της Βενεζουέλας. Επίσης, η Υπουργός της Λαϊκής Εξουσίας για το Εξωτερικό Εμπόριο και τις Διεθνείς Επενδύσεις, Γιομάνα Κοτέις, βρίσκεται στην Κίνα για την οριστικοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης του περιπτέρου της Βενεζουέλας στην εν λόγω έκθεση.

Ομοίως, ο πρόεδρος πρότεινε την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), στο ασιατικό έθνος, η οποία επιτρέπει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος επίσης εξήγησε τις λεπτομέρειες των 28 συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η συμφωνία για την ενίσχυση της βασικής βιομηχανίας, η αποθήκευση και προμήθεια φαρμάκων και η επέκταση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια του Σχεδίου Πολιτιστικής Ανταλλαγής. Όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια των πολιτών, υπογράφηκαν συμφωνίες για την επέκταση της τεχνολογικής πλατφόρμας VEN-911.

Στην αεροδιαστημική, υπογράφηκε συμφωνία για την έναρξη του Guaicaipuro, του τέταρτου δορυφόρου που θα θέσει σε τροχιά το κράτος της Βενεζουέλας σε συνεργασία με την Κίνα.

Για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο la Franja y la Ruta, στόχος του οποίου είναι η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, της διασύνδεσης των υποδομών και των στενότερων ανταλλαγών μεταξύ των λαών.

«Η Κίνα έχει ανώτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αφού δεν βλάπτει τους λαούς του νότου, αλλά επιδιώκει τη συνάντηση και την ισότητα ανάμεσα στις χώρες στον κόσμο, αποτελεί κομμάτι του πολυπολικού δόγματός της (...) Το σχέδιο la Franja y la Ruta είναι ένα έργο κοινής ανάπτυξης που δεν μπορεί να συγκριθεί με την αποικιοκρατία», δήλωσε ο Μαδούρο.

Η Σχέση Κίνας - Βενεζουέλας ενισχύει το μοντέλο συνεργασίας

Όσον αφορά το πολιτικό παιχνίδι που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχει βάση τις μονομερείς κυρώσεις και την επίθεση κατά της κυριαρχίας αυτών των λαών που προωθούν ένα εναλλακτικό μοντέλο στον καπιταλισμό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η διμερής συνεργασία που καλλιεργεί η Βενεζουέλα με την Κίνα επέτρεψε την μεταφορά των παραδειγμάτων της αποικιοκρατίας.

Αυτή η διαπίστωση έγινε σχετικά με την διεθνή εκστρατεία που εξαπολύουν οι δεξιές κυβερνήσεις κατά της Βενεζουέλας για να τοποθετήσουν την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Καραϊβικής, η οποία κατά την άποψή του, αποτελεί ένα σχέδιο των διεθνών δομών και της αστικής τάξης για την απόκτηση οικονομικού οφέλους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αλήθεια για τη Βενεζουέλα θα επικρατήσει. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει σώσει τη χώρα από έναν πόλεμο, έχουμε βρεθεί στα σύνορα του μίσους», δήλωσε ο Μαδούρο, υπενθυμίζοντας τα βίαια γεγονότα του 2017 που προωθούσε η άκρα δεξιά για να απονομιμοποιήσει την Μπολιβαριανή κυβέρνηση και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι Βενεζολάνοι έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά εμποδίων, και ως εκ τούτου, ως απάντηση σε αυτές τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες, συγκλήθηκε το 2017 η αρχική εξουσία (Συντακτική Εθνοσυνέλευση) που έφερε την ειρήνη στη Βενεζουέλα.
Αργότερα, στις 20 Αυγούστου, διέταξε την ενεργοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Ανάκαμψης, Ανάπτυξης και Ευημερίας, προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό οικονομικό σύστημα και να φέρει στο λαό της Πατρίδας του Μπολιβάρ, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευτυχία, κοινωνική ασφάλιση και πολιτική σταθερότητα.