Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Το teleSur στο Mουντιάλ της Ρωσίας: “De la mano del 10” (+video)


Ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος του κόσμου, ο θαυμαστός Έβο Μοράλες, ήταν ο πρωταγωνιστής στην δεύτερη εκπομπή “ Με το χέρι του 10”. και ήταν πολύ καλό να τον ακούσουμε μαζί με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα να μιλά για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στο οποίο και οι δύο παρενέβησαν.

Ο Έβο, με τον ευθύ ιδιαίτερο λόγο του, αυτόν που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του λαού, σχολίασε ότι έχουν ήδη πετύχει κάποια ρεκόρ στην αγαπημένη του Βολιβία: τη σημαντική μείωση της φτώχειας, την αύξηση του ΑΕΠ, μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα, όμως τους λείπει ένα ρεκόρ, να προ οδεύσουν με τον ίδιο ρυθμό και στο ποδόσφαιρο, γι αυτό και ο ίδιος εξασκείται σε αυτό το άθλημα.


Το Telesur αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πληροφόρηση, μπορεί να είναι ένα μεγάλο θέαμα. Με την ελκυστική παρουσία του Μαραντόνα, της αναμφισβήτητης εικόνας του παιχνιδιού των εκατομμυρίων ανθρώπων και επιπλέον του Βίκτωρ Μοράλες, του καλύτερου εκφωνητή αγώνων στην Λατινική Αμερική. Ένα πάνελ που συνδυάζει τον αυτοέλεγχο του πρώτου και την μετριοπάθεια για την πειθαρχία του δεύτερου.

Την πρώτη ημέρα της εκπομπής ανακοινώθηκε ότι την παρακολουθούν 73 χώρες, τις επόμενες ξεπέρασαν τι; 200 και είναι πιθανόν αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, γιατί διάβασα ότι το αναμεταδίδει το El Destape και εξ αυτού πολλοί ιστότοποι στο ίντερνετ, ιδιαίτερα από Πανεπιστήμια.

Η Πατρίσια Βιλιέγας, διευθύντρια του Telesur, σε συνέντευξη που μου παραχώρησε, αναφέρει: Η De Zurda (του προηγούμενου Μουντιάλ) ήταν η εκπομπή που έδωσε την μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Telesur σε όλο τον κόσμο. ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τώρα πάμε στη Ρωσία με την εκπομπή “De la mano del 10” (Με το χέρι του 10). Το 2014 εκείνη η εκπομπή (De Zurda), ένωσε τον Μαραντόνα με τον Βίκτορ Ούγκο και έδειξε ότι μέσα σε ένα κολοσσιαίο θέαμα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, μπόρεσε να μιλήσει χωρίς ταμπού για τα μεγάλα προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη.

Η “De la mano del 10” μεταδίδεται στις 10 το βράδυ (15:00 ώρα Ελλάδας), όπως και στο Καράκας και την παρακολουθεί ήδη μεγάλος αριθμός τηλεθεατών, χωρίς βέβαια να έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο τηςDe Zurda”. Bέβαια, το Μουντιάλ μόλις ξεκίνησε.

Όμως για να είμαι ειλικρινής, έχοντας δει μόνο τις δύο πρώτες εκπομπές (και έχω βάλει τον εαυτό μου στη θέση να απολαμβάνει χωρίς να σκέφτεται), το μουσικό θέμα της εκπομπής, τόσο ο ρυθμός όσο και ο στίχος, δεν είναι τόσο δυνατό όσο της De Zurda”. Όμως, υπολείπεται ένας μήνας Μουντιάλ και θα επανέλθω.

Προς το παρόν,”Έίναι αλήθεια ότι η ομάδα της Βραζιλίας ανέκτησε το όμορφο στυλ του παιχνιδιού της;”, “Γιατί οι τηλεθεατές της “De la mano del 10” δεν σχολιάζουν αυτό το θέμα;”.