Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ο Ιβάν Ντούκε, άνθρωπος του δεξιού πρώην προέδρου Ουρίμπε, εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας



Στις κάλπες προσήλθαν 19.511.168 Κολομβιάνοι (44,35% συμμετοχή) για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας ανάμεσα στον Γκουστάβο Πέτρο και τον Ιβάν Ντούκε. 

Mε καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο υποψήφιος Ντούκε του “Δημοκρατικού Κέντρου”, του πρώην (δεξιού) προέδρου Ουρίμπε, εκλέγεται πρόεδρος της Κολομβίας με 53,98% , ενώ ο αντίπαλός του Πέτρο (“Ανθρώπινη Κολομβία”, έλαβε το 41,81% των ψήφων. 

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Αυγούστου και θα κυβερνήσει την περίοδο 2018-2022.  Στον πρώτο γύρο των εκλογών, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μάιου, ο Ντούκε ήρθε πρώτος με 7,5 εκατομμύρια ψήφους (39,14%) ενώ ο Πέτρο πήρα 4,8 εκατομμύρια ψήφους (25,08%). 

Η Ειρήνη αποτελεί την βασική πρόκληση για τον νέο πρόεδρο 


Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την πρώην ομάδα ανταρτών FARC, που τώρα είναι ένα πολιτικό κόμμα (Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη- FARC) , είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα αντιμετωπίσει o επόμενη πρόεδρος της Κολομβίας, λόγω της κυβερνητικής αποτυχίας και την αύξηση δολοφονιών πολιτικών ηγετών ( πάνω από 90 μόνο φέτος) και πρώην μαχητών. 

Η μη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας επηρεάζει τον αγροτικό τομέα, του οποίου οι παράνομες καλλιέργειες έχουν εξαλειφθεί βίαια, παρά το γεγονός ότι το σύμφωνο καθιερώνει την αντικατάστασή τους ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφή των θιγόμενων. 

Ο Ιβάν Ντούκε έχει εκφράσει τη διαφωνία του με πλευρές της Ειρηνευτικής Συμφωνίας, με την οποία το FARC εγκατέλειψε την ένοπλη πάλη και εντάχθηκε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ενώ ο Γκουστάβο Πέτρο είχε υποσχεθεί την πλήρη εφαρμογή της. 

Επίσης, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει τον διάλογο με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), ο οποίος βρίσκεται στον πέμπτο κύκλο του στην Αβάνα της Κούβας. 

Επιπλέον, ο επόμενος πρόεδρος της Κολομβίας αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές προκλήσεις όπως η εμπορία ναρκωτικών και η διαφθορά.