Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η Βενεζουέλα αποκηρύσσει την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική στα σύνορα με το Μεξικό


Η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας καταδίκασε την Τετάρτη μέσω της αναπληρώτριας πρέσβειρας της στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Κάρμεν Λουίζα Βελάσκες, την πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να διαχωρίσει τα παιδιά των μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που ο Πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει ως αδίστακτη και απάνθρωπη ξενοφοβική πράξη ανάλογη με εκείνες που παρατηρήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μέτρο αυτό συνδέεται με την πολεμική πολιτική της βορειοαμερικανικής χώρας να προωθεί πολέμους στον κόσμο, να καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και γεωπολιτική κυριαρχία. Να διατηρεί κέντρα βασανισμού και ταυτόχρονα να υιοθετεί μονομερή καταναγκαστικά μέτρα εναντίον κυρίαρχων κρατών που βλάπτουν τους λαούς.

Το ισχύον καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών παραβιάζει ταυτόχρονα έναν μακρύ κατάλογο δικαιωμάτων και κανόνων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή και την επιβίωση. Του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή, του δικαιώματος στη μη-διάκριση, του δικαιώματος σε μια ζωή χωρίς βία, του δικαιώματος στην προσωπική ακεραιότητα, του δικαιώματος στην ασφάλεια δικαίου και την τήρηση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Τράμπ να αποσύρει τη χώρα του από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τόνισε με επίσημη ανακοίνωση, ότι «ήταν ήδη παράδοξη η συμμετοχή της Ουάσιγκτον» στον οργανισμό του ΟΗΕ, όπως είχε τονίσει το 2017 ο υπουργός εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπου αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ως απόδειξη αυτού, η αποχώρησή της σημειώνεται ακριβώς τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να δείξει ένα ίχνος ανθρωπιάς με περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά να έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και να είναι κλειδωμένα σε κλουβιά σαν άγρια ζώα μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες στα νότια σύνορα», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Unicef εκφράζει τη λύπη της για την πολιτική του Λευκού Οίκου

Επίσης, η διευθυντήρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef), Ενριέτα Φόρε, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Λευκού Οίκου να χωρίσει τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους.

«Σπαράζει η καρδιά μου όταν βλέπω παιδιά, μερικά από τα οποία είναι ακόμα μωρά, και τα οποία αναζητούσαν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι χωρισμένα από τους γονείς τους», δήλωσε η Φόρε.

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, από την πλευρά της, εκτείνει μια αδελφική και αλληλέγγυα αγκαλιά προς όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που υποφέρουν σήμερα από τη δίωξη της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης.