Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

H Kούβα προσφέρει χίλιες υποτροφίες για σπουδές ιατρικής στη διαδικασία ειρήνευσης στη Κολομβία


Πηγή: www.granma.cu

Ο πρέσβης της Κούβας στην Κολομβία Χοσέ Λουίς Πόνσε, έκανε την προσφορά στην Επιτροπή Παρακολούθησης Προώθησης και Εφαρμογής της Τελικής Συμφωνίας Ειρήνης.

Μπογκοτά – Ο πρέσβης της Κούβας στην Κολομβία Χοσέ Λουίς Πόνσε, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα χορηγήσει στην κυβέρνηση της Κολομβίας και στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), συνολικά χίλιες υποτροφίες για σπουδές ιατρικής στο νησί τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο κουβανός διπλωμάτης έκανε αυτή την προσφορά στην Επιτροπή Παρακολούθησης Προώθησης και Εφαρμογής της Τελικής Συμφωνίας Ειρήνης, και την κοινοποίησε ταυτόχρονα στον Ιβάν Μάρκες, μέλος της Γραμματείας των FARC-EP και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Επιτροπή.


Ο Πόνσε διευκρίνισε ότι η κατανομή των υποτροφιών θα είναι 200 το χρόνο, 100 για τις FARC-EP και 100 για την κυβέρνηση και είναι μια συμβολή της Κούβας στη διαδικασία εφαρμογής των Συμφωνιών Ειρήνης της Αβάνας, στην μετά την σύγκρουση εποχή στην Κολομβία.

Η επιλογή των φοιτητών για αυτές τις υποτροφίες θα ξεκινήσει για την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2017, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επιλεχθέντες για να σπουδάσουν ιατρική θα προέλθουν από τους νέους που αποστρατεύτηκαν από τις FARC-EP και από αυτούς που εκτοπίστηκαν και επηρεάστηκαν από την ένοπλη εσωτερική σύγκρουση – και αυτοί οι τελευταίοι – θα επιλεγούν από την κυβέρνηση.

Η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας θα παραδώσει στην κυβέρνηση της Κολομβίας και στις FARC-EP, ένα έγγραφο με τις λεπτομέρειες της προσφοράς, το οποίο προετοιμάζεται από τις κουβανικές αρχές, δήλωσε ο διπλωμάτης του νησιού.

Η Κούβα αποτέλεσε την έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και στην κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, για πάνω από τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2016 ενώ μαζί με την Νορβηγία υπήρξε χώρα εγγυητής των διμερών συνομιλιών.

Ο Μάρκες επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ, ότι “η συμβολή της Κούβας στη διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας της Αβάνας και στην μετά την σύγκρουση εποχή στην Κολομβία, είμαι μια καθαρή χειρονομία ανθρωπισμού. (Εκφράζουμε) την ευγνωμοσύνη μας στον Αρχηγό του Στρατού (Πρόεδρο της Κούβας) Ραούλ Κάστρο, που πλημμυρίζει με την αγάπη και την αλληλεγγύη του την Κολομβία. Βοηθά την ειρήνη και μας προσφέρει γιατρούς”, τόνισε ο κομαντάντε των ανταρτών.