Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Λενίν Μορένο για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ

Πηγή: Telesurtv.net
 
Τα αποτελέσματα ερευνών από τέσσερις διαφορετικές εταιρίες δημοσκοπήσεων βρίσκουν στην πρώτη θέση για την πρόθεση ψήφου τον υποψήφιο του κυβερνώντος συνδυασμού Allianza País, εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ στις 2 Απρίλη, με ποσοστά άνω του 52%.

Πρόκειται για τις εταιρίες Perfiles de Opinión, Cedatos, Market και CMS, καθεμία από τις οποίες έδωσε ξεχωριστά τα στοιχεία της.

Ρωτήθηκε αρχικά ο πληθυσμός σχετικά με την απόφαση πρόθεσης ψήφου. Το ποσοστό αναποφάσιστων κυμάνθηκε από 15,4% έως 21%, αισθητά μειωμένο σε σχέση με τον α’ γύρο, όταν άγγιζε στο 40%. Κάτι αναμενόμενο σύμφωνα με τους ερευνητές γιατί στον πρώτο γύρο ήταν 8 υποψήφιοι ενώ τώρα μόνο 2.

Η πιο ευνοϊκή για τον Μορένο, παλιό αντιπρόεδρο του Ραφαέλ Κορέα, είναι η δημοσκόπηση της Perfiles de Opinión, που του δίνει 57,6% έναντι 42,4% του αντιπάλου του Γκιγιέρμο Λάσο, που υποστηρίζεται από το συνασπισμό Creo-SUMA.

Οι άλλες τρεις δημοσκοπήσεις προβλέπουν μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα, η Market δίνει Μορένο 52,1% - Λάσο 47,9%, η CMS 52,3% έναντι 47,7% και τέλος η Cedatos 52.4% έναντι 47.6% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία Cedatos, του Πολίβιο Κόρδοβα, έχει κατηγορηθεί για παραποίηση αποτελεσμάτων. Η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Εκουαδόρ, Ροσάνα Αλβαράδο, θα παρουσίαζε την Τετάρτη επίσημη καταγγελία στη Γενική Εισαγγελία του Κράτους κατά της Centro de Estudios de Datos (Cedatos), για παραποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων υπέρ του υποψηφίου της δεξιάς Γκιγιέρμο Λάσο.