Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

H κυβέρνηση του Εκουαδόρ δίνει εξηγήσεις για την προσωρινή διακοπή της σύνδεσης στο ιντερνέτ του Τζούλιαν Ασάνζ

Πηγή:cubadebate.cu

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ εξέδωσε επίσημο ανακοινωθέν σχετικά με την περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση σχετικά με τη διακοπή της σύνδεσης στο ιντερνέτ του ακτιβιστή, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο και διαμένει από το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Σε αυτό, το υπουργείο κάνει αναφορά στην πρόσφατη δημοσίευση από πλευράς WikiLeaks “μεγάλης ποσότητας εγγράφων που έχουν αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ”, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη του οργανισμού που διευθύνει ο Ασάνζ.


Γι' αυτό και επειδή – σύμφωνα με το ανακοινωθέν – το Εκουαδόρ “σέβεται την αρχή της μη επέμβασης στα ζητήματα άλλων χωρών, δεν επεμβαίνει σε εν εξελίξει εκλογικές διαδικασίες ούτε υποστηρίζει ειδικά κάποιον υποψήφιο”, πήρε την απόφαση “να περιορίσει προσωρινά την πρόσβαση σε ένα μέρος του συστήματος τηλεπικοινωνιών της πρεσβείας της στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο περιορισμός “δεν εμποδίζει την οργάνωση WikiLeaks να φέρει εις πέρας την δημοσιογραφική της δραστηριότητα”.

Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ “επαναβεβαιώνει την χορήγηση ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ και επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει τη ζωή και την σωματική του ακεραιότητα, μέχρι να μπορέσει να μετακινηθεί σε ασφαλές μέρος”. Τέλος, αναφέρει ότι η ληφθείσα απόφαση “αποτελεί κυρίαρχη απόφαση και δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων από άλλα κράτη”.

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις της WikiLeaks
Από το περασμένο Σάββατο έχουν δημοσιευτεί 15.200 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής σήμερα της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας προέδρου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Τα μηνύματα που μεταδόθηκαν σε έξι παρτίδες δημοσιεύσεων, περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες για διάφορα θέματα όπως, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Μπιλ Κλίντον, τις στρατηγικές και τις εσωτερικές συγκρούσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, ακόμα και για την εξωγήινη ζωή.

Στη συνέχεια, η WikiLeaks επιβεβαίωσε ότι κόπηκε η σύνδεση στο ιντερνέτ του Ασάνς στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αλλά δεν διευκρίνισε τους λόγους αυτού του περιορισμού. Ανέφεραν επιπλέον ότι κατά την διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις FARC, o υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι ζήτησε από τις αρχές του Εκουαδόρ να εμποδίσουν την δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων για την επίσημη υποψήφια πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπαρτμεντ, Τζόν Κίρμπι, αρνήθηκε κατηγορηματικά την εν λόγω πληροφορία, τονίζοντας ότι “οποιαδήποτε υπόδειξη ότι ο υπουργός Τζον Κέρι ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εμπλοκή στη διακοπή της σύνδεσης της WikiLeaks είναι ψευδής”.


(Με πληροφόρηση από ειδησεογραφικά πρακτορεία)