Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Το έγκλημα των Μπάρμπαντος

 

Στις 6 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την καταστροφή εν πτήση ενός κουβανικού πολιτικού αεροσκάφους που εξερράγη κοντά στα Μπάρμπαντος και εξολόθρευσε 73 ανθρώπους. Ήταν η πιο σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια που είχε συμβεί έως τότε στο Δυτικό Ημισφαίριο αλλά ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Συμπληρώνονται επίσης σαράντα χρόνια ατιμωρησίας και συνενοχής.

Οι ηθικοί αυτουργοί του τρομερού εγκλήματος έχουν απολαύσει της αδιάλειπτης προστασίας και φιλοξενίας των βορειομερικανικών κυβερνήσεων, από τον πατέρα Μπους μέχρι τον Μπάρακ Ομπάμα.


Ένας εκ των δολοφόνων, ο Ορλάντο Μπος, έζησε ήρεμα στο Μαϊάμι τα τελευταία είκοσι χρόνια και πέθανε εκεί το 2011 από φυσικό θάνατο, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς. Όταν αυτό συνέβη έγιναν τιμητικές εκδηλώσεις και ομιλίες που υπόσχονταν να συνεχιστεί η τρομοκρατία κατά της Κούβας. Τότε ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν πρόεδρος και επιζητούσε να επανεκλεγεί. Αλλά κράτησε σιωπή.

Ο άλλος, ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, παραμένει στην ίδια πόλη, ελεύθερος και ασφαλής. Βρίσκεται εκεί από το 2005. Πάνε έντεκα χρόνια που η Ουάσινγκτον αρνείται να τον εκδώσει στη Βενεζουέλα για να δικαστεί για τη φρικαλεότητα για την οποία είναι ο βασικός υπεύθυνος.

Όταν επισκέφτηκε την Αβάνα ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κουράστηκε να μιλάει αλλά γι’ αυτό το ζήτημα δεν είπε ούτε λέξη.

Ούτε προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη. Προτίμησε να κάνει κηρύγματα επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα του για λήθη της ιστορίας.

Ωστόσο, ο πρώην καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου γνωρίζει ότι με τέτοια πολιτική οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο περιθώριο του νόμου παραβιάζοντας μεταξύ άλλων την απόφαση 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψηφισμένη ομόφωνα το 2001 που υποχρεώνει όλα τα κράτη, χωρίς εξαίρεση, να ενεργούν έτσι ώστε κάθε άτομο που συνδέεται με την τρομοκρατία να προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ως μορφωμένος άνθρωπος σίγουρα θα έχει διαβάσει τον Ουίλιαμ Φώκνερ και θα πρέπει να υποθέσουμε ότι γνωρίζει την προειδοποίηση του μεγάλου βορειοαμερικανού συγγραφέα: «Το παρελθόν ποτέ δεν πεθαίνει. Ούτε καν δε μένει πίσω».

Ricardo Alarcón de Quesada


O Ρικάρντο Αλαρκόν είναι κουβανός συγγραφέας και πολιτικός. Ήταν πρόεδρος της κουβανικής εθνοσυνέλευσης μεταξύ 1993-2013.

Φωτό: Ismael Francisco/ Cubadebate. Από την τιμητική εκδήλωση για τα θύματα της τραγωδίας.






Σχετική ανάρτηση:
Έγκλημα στα Μπάρμπαντος: 35 χρόνια ατιμωρησίας