Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η Βενεζουέλα υπογράφει ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία και την Ισπανία για την ανάπτυξη από κοινού


Καράκας, 7 Οκτωβρίου 2016.- Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, υπέγραψε το πρωί της περασμένης Παρασκευής σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρείαRosneft και την ισπανική Repsol, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εθνική παραγωγή της Βενεζουέλας  και να ενισχυθούν οι σχέσεις με τις παραπάνω χώρες. 



Η υπογραφή των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Sol del Rerú του Μεγάρου Miraflores, μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας και των εταιρειών Rosneft και Repsol αντίστοιχα, με παρουσία του Eulogio del Pino, Υπουργού Ενέργειας και Πετρελαίου, της Αντιπροέδρου του Πολιτικού Γραφείου και Υπουργού Εξωτερικών Delcy Rodriguez, του Υπουργού Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Ernesto Villegas και υψηλόβαθμων στελεχών των δύο εταιρειών.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι παραπάνω συμφωνίες αποτελούν μέρος προοδευτικών κινήσεων της Οικονομικής Ατζέντας της Μπολιβαριανής Επανάστασης στο πλαίσιο ανάπτυξης των επενδύσεων, ευκαιριών από τις πολυεθνικές εταιρείες αλλά με σοβασμό στην εθνική κυριαρχία και στην ανάπτυξη του έθνους.

«Η Οικονομική Ατζέντα της Μπολιβαριανής Επανάστασης μας επέτρεψε να καθορίσουμε το προφίλ της δυναμικής για την ανάπτυξη της χώρας μας», όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη του κόσμου και διαβεβαίωσε ότι η Βενεζουέλα θα παραμείνει μια δύναμη στο τομέα του πετρελαίου και του αερίου για πολλά χρόνια.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι αυτές οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, προέρχονται από την Εναλλακτική Μπολιβαριανή Ατζέντα του 1996, που αποτελούσε ιδέα του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, ο οποίος με το όραμά πέτυχε την ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας και άφησε τις δομές για τις επενδύσεις για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του κράτους.

«Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας έχει υπάρξει και συνεχίζει να βρίσκεται στους υπολογισμούς εκείνων που είχαν κυριαρχήσει και κυριαρχούν στον κόσμο ως ένα από τα βασικά στοιχεία για τον έλεγχο της γεωπολιτικής που έχει προκύψει στον κόσμο», τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μαδούρο προέτρεψε τους επενδυτές στον κόσμο, να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της ενέργειας, στην εδραίωση συμμαχιών που παρέχουν ευκαιρίες και οφέλη μεταξύ των επενδυτικών επιχειρήσεων. 
«Υπάρχει ένας δρόμος, αυτός της επένδυσης, να ενισχύσουμε τη χώρα μας, την οικονομική της ανάπτυξη, σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας ο μόνος τρόπος είναι η επένδυση στην οικονομία, σε νέα έργα», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Μαδούρο.

Κινητήρες της Μπολιβαριανής Οικονομικής Ατζέντας
Τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του οικονομικού πολέμου που επιβάλλεται από την ελίτ της εξουσίας υπό συνωμοσία της Βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι 15 κινητήρες της Μπολιβαριανής Ατζέντας είναι η στρατηγική πορεία που θα παρέχει κυριαρχία και σταθερότητα στη χώρα.
«Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτούς τους κινητήρες, σφραγίζοντας αυτές τις εθνικές και διεθνείς συμμαχίας, και τους φίλους μας στον κόσμο, να έχετε εμπιστοσύνη, μόνο η Μπολιβαριανή Επανάσταση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ειρήνη, μόνο εμείς μπορούμε να χειριστούμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο ειρηνικά, έτσι έχει αποδειχθεί», δήλωσε.

Διπλωματία σεβασμού και ειρήνης
Τόνισε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των εθνών, μπορούν μόνο να επιτευχθούν με σεβασμό στη κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των λαών. Η Βενεζουέλα είναι διατεθειμένη να στηρίξει πάντα και όταν είναι σεβαστή σε όλα τα σενάρια.
Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, αμφισβητώντας πως όποιοι πίστεψαν πως με τη δύναμη και την επιβολή μπορούσαν να επιλύσουν τα πάντα, έκαναν λάθος. Αυτό που δημιούργησαν ήταν τραγωδία, φτώχεια, καταστροφή, απόγνωση.
 «Η Βενεζουέλα θα είναι έδαφος ειρήνης. Τα χέρια μας θα είναι ανοιχτά πάντα για να σας υποδεχτούμε και να αναπτύξουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο μέσω συμμαχία συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους και επικερδούς για όλους», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.