Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ανθρωπιστική βοήθεια της Βενεζουέλας στην Κούβα

Πηγή: radiorebelde.cu
(με πληροφορίες από Prensa Latina)
H Bενεζουέλα έστειλε ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου κατά το πέρασμά του ανατολικά του νησιού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νέστωρ Ρεβελόρ. Η δήλωση έγινε στην αποβάθρα του λιμανιού Λα Γκουαίρα στην πόλη Βάργκας, απ όπου απέπλευσε για την νότιο Αϊτή ένα πλοίο με φορτίο 660 τόνους βοήθειας , προς την χώρα που επίσης δοκιμάστηκε από τον τυφώνα. 

Στο πέρασμά του από την Κούβα ο Μάθιου, κατηγορίας 4 της κλίμακας Saffir - Simpson και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων, χτύπησε με ιδιαίτερη σκληρότητα την πόλη Μπαρακόα στην επαρχία Γκουαντάναμο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις υποδομές της και την μετακίνηση δεκάδων οικογενειών.

Όσο για την Αϊτή όπου ο τυφώνας άφησε επίσης σοβαρές ζημιές, ο υπουργός είπε ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν πραγματοποιηθεί τρεις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας από την Βενεζουέλα.

Αεροπλάνα και πλοία με νερό,τρόφιμα, φάρμακα, δομικά υλικά και βαριά μηχανήματα για την απομάκρυνση των συντριμμιών, έφυγαν με κατεύθυνση τις περιοχές Λος Κάγιος και Τζέρεμι όπου ο τυφώνας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι το Λος Κάγιος είναι το μέρος που πριν 200 χρόνια ο Εθνικός ήρωας της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολίβαρ κατέπλευσε για να αγωνιστεί για την εθνική ανεξαρτησία.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Αιτής στην Βενεζουέλα Λέσλι Ντάβιντ ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας τονίζοντας ότι είναι η νοτιοαμερικάνικη χώρα είναι η πρώτη που έσπευσε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.