Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Οριακή επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κολομβίας

Πηγή: Telesurtv.net
Με πρακτικά το 100% των ψηφοδελτίων καταμετρημένων, το 49,78% των κολομβιανών ψήφισε ΝΑΙ και το 50,22% ΟΧΙ στο δημοψήφισμα επικύρωσης της συμφωνίας ειρήνευσης που υπέγραψε πριν λίγες μέρες η κυβέρνησης με την επαναστατική οργάνωση FARC-EP, μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων.
Στο δημοψήφισμα καταγράφηκε πολύ χαμηλή συμμετοχή, της τάξης του 37%, δηλαδή αποχή 63%. Ωστόσο, στις μεθοριακές πολιτείες, όπου οι επιπτώσεις του πολυετούς πολέμου ήταν πιο έντονες, επικράτησε το ΝΑΙ. 
 
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να φέρει σε ψηφοφορία τη συμφωνία, καθώς θεσμικά είχε τη δικαιοδοσία να την υπογράψει και να την εφαρμόσει, αλλά αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του λαού για να της δώσει πολιτική νομιμοποίηση απέναντι σε μια κοινωνία διαιρεμένη ανάμεσα στις ιδέες της ειρήνης και του πολέμου.
Αφού έμαθε τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δέχτηκε το αρνητικό αποτέλεσμα και συγκάλεσε συνάντηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για να αποφασιστεί η πορεία της συμφωνίας. Ανακοίνωσε ότι διατηρείται η διμερής και οριστική κατάπαυση πυρός ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες των FARC-EP.
Ο ηγέτης των FARC-EP, Τιμολεόν Χιμένες «Τιμοτσένκο», εκδήλωσε τη πρόθεση της ένοπλης οργάνωσης να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ειρήνη και διαβεβαίωσε το λαό ότι μπορεί να «βασιστεί ότι η ειρήνη θα θριαμβεύσει».