Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και την Κατάργηση των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων στο Γκουαντάναμο

Πηγή: Granma

Γκουαντάναμο – Το  Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και την Κατάργηση των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Νοέμβρη με τη συμμετοχή πάνω από 200 αντιπροσώπων από 30 περίπου χώρες.

Η ανάπτυξη των δράσεων για την παγκόσμια ειρήνη, ήταν ο σκοπός του σεμιναρίου, όπως και η καταδίκη της επεμβατικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων να εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις σε όλες τις  ηπείρους καθώς και η υποστήριξη της δίκαιης διεκδίκησης της Κούβας προς τις ΗΠΑ για την επιστροφή του εδάφους που παράνομα κατέχουν και έχουν εγκαταστήσει τη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο.


Το άνοιγμα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Επαρχιακής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας με καλωσόρισμα από τον Σίλβιο Πλατέρο, Πρόεδρο του Κουβανικού Κινήματος Ειρήνης και Ανεξαρτησίας των Λαών και παρέμβαση από την Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Ειρήνη, Μαρία ντο Σοκόρο Γκόμες.

Από κουβανικής πλευράς παραβρέθηκαν επίσης  ο Ραμόν Μπαλακέρ Καμπρέρα, μέλος της Γραμματείας  της ΚΕ  και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ  Κούβας, ο οποίος χαιρέτισε τη συνεδρίαση,  ο Ντένυ Λεγρά Αζάρες, πρώτος γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Γκουαντάναμο και ο Φερνάντο Γκονζάλες, Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της επαρχιακής κυβέρνησης Νάνσυ Ακόστα Ερνάντες, έκανε μια παρουσίαση της περιοχής, τμήμα της οποίας (117,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα), κατέχει από το 1903  η παράνομη βορειοαμερικάνικη βάση, της οποίας  η επιβολή παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, στις οποίες και η Κούβα και οι ΗΠΑ  έχουν αποδεχθεί.

Η κατάσταση των στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο, ήταν ο τίτλος της πρώτης  εισήγησης από  τον Μανουέλ Καρμπονέλ, συντονιστή του Κινήματος για την Ειρήνη και ακολούθησε η παρέμβαση του αξιότιμου πρέσβη της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ στην Κούβα.

Στην απογευματινή σύνοδο της πρώτης μέρας  παρουσιάστηκαν διάφορες άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων, η παρουσία και ο αντίκτυπος των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και οι απειλές για την ειρήνη στην περιοχή, από την βορειοαμερικανίδα αγωνίστρια της ειρήνης Ανν Ράιτ.

Το δικό μου Γκουαντάναμο που δεν είναι ναυτική βάση, ήταν ο τίτλος της πολιτιστικής εκδήλωσης που έκλεισε την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 25 Νοέμβρη με την τελική διακήρυξη και  πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση στη συνοικία Καϊμανέρα.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου ανακοινώθηκε το κάλεσμα για το  Πρώτο Διεθνές Σεμινάριο  Πραγματικότητα και  Προκλήσεις από την διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σαν Ζώνη Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα από τις 21 έως τις 23 Σεπτέμβρη 2016.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γκουαντάναμο εντάσσεται στο  διάλογο  και τις συναντήσεις της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου  Ειρήνης και θα συμβάλει με τις αποφάσεις του, στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία το Νοέμβρη του 2016.