Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μαδούρο αποδέχεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα



Πηγή: Telesur
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναγνώρισε τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που εξέδωσε το Eθνικό Eκλεκτορικό Συμβούλιο (CNE), σύμφωνα με τα οποία η αντιπολίτευση κέρδισε τις 99 από τις 167 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της χώρας.


«Εμείς, βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα, ερχόμαστε με το ηθικό μας, με την ηθική μας, να πούμε στη Βενεζουέλα ότι έχει θριαμβεύσει η δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο. Κάλεσε ακόμα το λαό να κάνει ιστορία και να αντιμετωπίσει τη νέα μάχη.


Ο Μαδούρο σχολίασε ότι θριάμβευσε επίσης ο οικονομικός πόλεμος, στα πλαίσια της στρατηγικής να αποσταθεροποιηθεί η χώρα, αλλά προσωρινά και συγκυριακά. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και γνώριζε πολύ καλά ότι «κολυμπούσαμε κόντρα στο ρεύμα». Τέλος κάλεσε όλους τους συμπολίτες του, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν, στην εργασία και την περισυλλογή: «Έφτασε η ώρα να φρενάρουμε τον οικονομικό πόλεμο».

Περίπου 19,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες στις 6 Δεκεμβρίου για να εκλέξουν 167 αντιπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας για την περίοδο 2016-2021.

Με ποσοστό συμμετοχής 74,25% και με άνω του 96% των ψήφων καταμετρημένο, το CNE ανακοίνωσε ότι η συμμαχία της δεξιάς αντιπολίτευσης (MUD) έλαβε 99 έδρες, ενώ το κυβερνόν Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) 46. Ωστόσο, μένουν ακόμα να αποδοθούν 22 έδρες (17 ονομαστικές, 2 με λίστα και 3 ιθαγενών).
 
Οι βουλευτικές εκλογές δεν θεωρούνται εθνικές εκλογές, καθώς οι έδρες καθορίζονται σε τοπικό επίπεδο, και δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο αριθμό ψήφων επί της επικράτειας.

Προ των εκλογών, το Συμβούλιο Ειδικών Εκλογολόγων Λατινικής Αμερικής (CEELA) επικύρωσε την αξιοπιστία και τη διαφάνεια του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.

Ακολουθεί το διάγγελμα του προέδρου Μαδούρο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.