Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Διεθνές Συμπόσιο στην Αβάνα για την Κουβανική Επανάσταση



Πηγή: Granma

“Η Κουβανική Επανάσταση είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα, και η επίδρασή της ξεπερνά τα όρια του δικού μας αρχιπελάγους και επιδρά σε άλλους λαούς, κυρίως του Τρίτου Κόσμου”, δήλωσε ο καθηγητής Ρενέ Γκονζάλες Μπάριος, προέδρου του Ινστιτούτου Ιστορίας της Κούβας (IHC), σχετικά με την διενέργεια του 1ου Διεθνούς Συμποσίου “Η Κουβανική Επανάσταση: Γέννηση και Ιστορική Ανάπτυξη” που θα λάβει χώρα από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτώβρη στο Συνεδριακό Κέντρο της κουβανικής πρωτεύουσας.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους πάνω από 70  ξένοι ερευνητές από διάφορες χώρες όπως, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, η Σενεγάλη και η Ελλάδα θα δώσουν ραντεβού στην Αβάνα για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη δυναμική εξέλιξη της επαναστατικής διαδικασίας, τις αναπροσαρμογές και την επικαιροποίηση του οικονομικού της μοντέλου.
  
Πάνω από μισό αιώνα μετά το θρίαμβο της Πρώτης Γενάρης του 1959 επιβάλλεται η κοινή ανάλυση και εργασία από το πανεπιστήμιο, την επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό και την πολιτική, με στόχο να συμβάλλουν στην κατανόηση της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σε όλη της την πολυπλοκότητα, επεσήμανε ο Γκονζάλες Μπάριος.

Στις επιτροπές, στα πάνελ και στις συνεδριάσεις του Συμποσίου θα πάρουν μέρος αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, όπως  ο Εντουάρντο Τόρρες Κουέβας, πρόεδρος της Ακαδημίας Ιστορίας της Κούβας, ο Βραζιλιάνος θεολόγος  Φρέι Μπέτο και ο καθηγητής Πάμπλο Γκονζάλες Καζανόβα, του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικό.

Επιπλέον, στα πλαίσια του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με ανέκδοτες  εικόνες από την Κουβανική Επανάσταση από το αρχείο του IHC, καθώς και Έκθεση Βιβλίου.

Βαγγέλης Γονατάς



Σημείωση: Το Ινστιτούτο Ιστορίας της Κούβας (IHC) είναι ένα ίδρυμα αναφοράς με αντικείμενο την ιστορική έρευνα και την διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς του κουβανικού έθνους. Ιδρύθηκε στις 28 Μαϊου 1987 και υπάγεται στην Κνετρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.