Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ο Εβο Μοράλες πιέζει τις καπιταλιστικές χώρες να συνεχιστούν οι Σύνοδοι Κορυφής για το περιβάλλον


Πηγή: Granma


Ο  πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κάλεσε τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις να αφουγκραστούν τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών κινημάτων που θα συμετάσχουν στη  Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Οκτώβρη στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ.

"Κάθε μέρα η Μητέρα Γη  υποφέρει  όλο και πιο πολύ  από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ξηρασία που προκαλεί. Γι αυτό, θέλω να προκαλέσω τις καπιταλιστικές χώρες να ακούσουν τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναδυθούν από τη Σύνοδο", τόνισε ο Μοράλες σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Επεσήμανε επίσης, ότι ήδη, κανείς δεν ξέρει πότε είναι καλοκαίρι, πότε είναι χειμώνας, πότε είναι άνοιξη και πότε φθινόπωρο,  καθώς και  ότι υπάρχουν νησιά που έχουν εξαφανιστεί και χιλιάδες είναι οι νεκροί από τις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως, έθεσε το ερώτημα,  πως είναι δυνατόν να μην μπορεί να  αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του PL.

Ο Μοράλες υπενθύμισε ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς τα οφέλη της Μητέρας Γης και υπογράμισε ότι οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών έχουν την ευθύνη να  συνεχίσουν οι Σύνοδοι των κοινωνικών κινημάτων του κόσμου να αναζητούν επιλογές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο Εβο τόνισε  τη σημασία της  Συνόδου από  την οποία θα βγούν  οι προτάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοέμβρη έως τις 11 Δεκέμβρη 2015, στην οποία θα παρεβρεθεί ένας ικανός αριθμός από τους προέδρους αυτών των χωρών, σημείωσε ο αρχηγός του βολιβιάνικου κράτους.

Βαγγέλης Γονατάς