Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η Βολιβία δεύτερη χώρα σε επενδύσεις για την παιδεία στη Λ. Αμερική

Πηγή: Telesur

Η κυβέρνηση του προέδρου Έβο Μοράλες κατευθύνει το 14% του προϋπολογισμού του κράτους στην παιδεία, ποσοστό το οποίο τοποθετεί τη χώρα ως δεύτερη που επενδύει περισσότερα σ' αυτό τον τομέα στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από την Κούβα.

Το ποσό της κρατικής επένδυσης στην παιδεία της Βολιβίας αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. δολάρια, ενώ το 2000 ήταν μόλις 600 εκ. δολάρια.

Τα δεδομένα αυτά ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της χώρας Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, στην Παιδαγωγική Σχολή Βαρισάτα, στο δήμο Ατσακάτσι της Λα Πας.

Ο Γκαρσία Λινέρα εξήγησε ότι στόχος αυτών των επενδύσεων είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά και οι νέοι της Βολιβίας, ενισχύοντας τη δημόσια παιδεία.

Μεταξύ των πολιτικών που ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο ξεχωρίζει το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Κατάρτισης για δασκάλους εν ενεργεία (PROFOCOM), το οποίο επιμορφώνει επαγγελματικά τους βολιβιανούς δασκάλους. Μ' αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να επιμορφωθούν τουλάχιστον 82.000 εκπαιδευτικοί.

Ο Γκαρσία σύστησε στους καθηγητές με πανεπιστημιακούς τίτλους να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά για να προσφέρουν εκπαίδευση ποιοτική και επικαιροποιημένη σε παιδιά και νέους και προκήρυξε για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου μεταπτυχιακές σπουδές σε 15 ειδικότητες του σχολικού προγράμματος.

Τουλάχιστον 7.000 εκπαιδευτικοί έχουν προταθεί για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, για κάτι λιγότερο από τις μισές θέσεις.

Ο Γκαρσία Λινέρα παρότρυνε τους μελλοντικούς καθηγητές να επικοινωνήσουν στις αίθουσες τα 12 σημεία της Πατριωτικής Ατζέντας 2025, ανάμεσα στους στόχους της οποίας είναι να αναβαθμιστεί το επίπεδο των καθηγητών έτσι ώστε οι μαθητές να φτάσουν ένα υψηλό επίπεδο προετοιμασίας.