Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Επίσκεψη πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα, συναντήσεις με Φιντέλ και Ραούλ

Πηγές: Cubadebate (Άρθρο 1 & Άρθρο 2)

Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε χθες για τριήμερη επίσκεψη στην Κούβα, και συναντήθηκε στις 4 το απόγευμα με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο Ρους στο Μέγαρο της Επανάστασης. Μετά τις τυπικές διαπιστεύσεις, οι δύο ηγέτες είχαν ιδιωτική συνάντηση μισής ώρας. Στο τέλος της συνάντησης αντάλλαξαν δώρα.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας και του κράτους του Βατικανού συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους. Οι δύο άνδρες είχαν εκτενή ανταλλαγή απόψεων και συμφώνησαν σε πολλά θέματα ενδιαφέροντος όπως η υπόθεση της φτώχειας, η διατήρηση της ειρήνης και η ανθρώπινη επιβίωση.


Ο Φιντέλ μίλησε εγκωμιαστικά για τον πάπα Φραγκίσκο για την ικανότητα επικοινωνίας του, τα συχνά δημόσια μηνύματα αλληλεγγύης υπέρ διαφόρων κοινωνικών ζητημάτων και την αφιέρωση του στο καλό της ανθρωπότητας. Ο Πάπας από την πλευρά του έκφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κούβα για τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη και την διατήρηση του ανθρώπινου είδους.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα χαλαρό, φιλικό και αλληλοσεβασμού. Στο τέλος ο Φιντέλ έκανε δώρο στον ποντίφικα ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου "Ο Φιντέλ και η Θρησκεία", του βραζιλιάνου θεολόγου, δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέι Μπέτο.

Από Δευτέρα ο πάπας Φραγκίσκος ξεκινάει περιοδεία σε όλη τη χώρα.

 (Φωτό: Ismael Francisco, Alex Castro)