Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Το Βραζιλιάνικο Πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας

Πηγή: telesurtv.net

14.462 γιατροί συμμετέχουν στο κοινωνικό πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» («Mas Medicos”)  από τους οποίους οι 11.400, είναι κουβανοί.  Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το πρόγραμμα προσέφερε υπηρεσίες υγείας σε 51 εκατομμύρια πολίτες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βραζιλίας  Ντίλμα Ρούσεφ, με στόχο να αυξήσει τους επαγγελματίες γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό. 

Οι γιατροί του προγράμματος κατανέμονται εδαφικά σε 3.819 δήμους της χώρας και σε 34 αυτόχθονες περιοχές. Το 75% γιατρών  υπηρετούν σε ζώνες υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας στα βορειοανατολικά της χώρας και στα προάστια των μεγάλων πόλεων.

Ο Γραμματέας Διαχείρισης Εργασίας και Αγωγής Υγείας  Ειδερ Πίντο, δήλωσε ότι με το πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 35% η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στην μείωση της παιδικής θνησιμότητας, στον διαβήτη και την  υπέρταση, καθώς και 20% μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία.


Κατά τον Πίντο,  οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν ένα γιατρό κοντά στο σπίτι τους και αυτό δημιουργεί έναν σοβαρό   κοινωνικό αντίκτυπο, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των ιατρικών υπηρεσιών και ειδικότερα η μείωση του χρόνου αναμονής για εξέταση.