Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Δύο βραβεία Νόμπελ από τη Λατινική Αμερική ζητούν στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ

"Σταματείστε να βομβαρδίζετε την Παλαιστίνη"
Δύο προσωπικότητες με διεθνές κύρος και τιμημένες με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή και η Ριγκομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, απευθύνουν το παρακάτω κάλεσμα στον ΟΗΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του. 


Με την εδραίωση μια καταπιεστικής σχέσης, η βία έχει ήδη ξεκινήσει. Ποτέ στην ιστορία οι καταπιεσμένοι δεν έχουν ξεκινήσει τη βία. Δεν θα υπήρχαν καταπιεσμένοι αν προηγουμένως δεν είχε υπάρξει η βία για να καταστήσει την υποταγή τους (Paulo Freire).

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει γι' άλλη μια φορά όλη τη στρατιωτική ισχύ του εναντίον του αιχμάλωτου παλαιστινιακού λαού, κυρίως στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με μια πράξη απάνθρωπης και παράνομης στρατιωτικής επίθεσης. Η σε εξέλιξη επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχει μέχρι τώρα σκοτώσει πολλούς αθώους πολίτες, έχει προκαλέσει εκατοντάδες τραυματίες και καταστρέψει αστικές υποδομές, μεταξύ αυτών στον τομέα υγείας, ο οποίος ήταν ήδη σοβαρά πληγμένος.

Η ικανότητα του Ισραήλ να ξεκινάει αυτού του τύπου καταστροφικές επιθέσεις ατιμώρητα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ευρεία διεθνή στρατιωτική συνεργασία και από το εμπόριο όπλων που το Ισραήλ διατηρεί με συνένοχες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2019, οι ΗΠΑ θα παρέχουν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις όπλων του Ισραήλ στον κόσμο φθάνουν πολλά δις δολάρια. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξάγει όπλα στο Ισραήλ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει πολεμικές βιομηχανίες και ισραηλινά πανεπιστήμια με χορηγείες έρευνας στον στρατιωτικό τομέα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Χιλή, αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς το εμπόριο και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, παρόλο που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παλαιστινίων.

Εισάγοντας και εξάγοντας όπλα στο Ισραήλ και διευκολύνοντας την ανάπτυξη της ισραηλινής στρατιωτικής τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις, σαν αποτέλεσμα, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα αποδοχής της στρατιωτικής επιθετικότητας, καθώς και των εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το Ισραήλ είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς και εξαγωγείς μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών στον κόσμο. Η στρατιωτική τεχνολογία του Ισραήλ, αναπτυγμένη για να υποστηρίζει δεκαετίες καταπίεσης, διαφημίζεται με την προδιαγραφή "δοκιμασμένη στο πεδίο μάχης" και εξάγεται σ' όλο τον κόσμο.

Το στρατιωτικό εμπόριο με το Ισραήλ και η ερευνητική συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα ενθαρρύνουν την ισραηλινή ατιμωρησία για να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και διευκολύνουν την εδραίωση του ισραηλινού συστήματος κατοχής, εποικισμού και συστηματικής άρνησης των δικαιωμάτων των παλαιστινίων.

Απευθύνουμε κάλεσμα στα Ηνωμένα Έθνη και στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να πάρουν άμεσα μέτρα για να επιβάλουν στο Ισραήλ ένα συνολικό και νομικά δεσμευτικό στρατιωτικό εμπάργκο, παρόμοιο με αυτό που επεβλήθη στη Νότια Αφρική την περίοδο του απαρτχάιντ.

Οι κυβερνήσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη του στο παλαιστινιακό λαό της Γάζας, τον πιο δοκιμασμένο από τον μιλιταρισμό, τις κτηνωδίες και την ατιμωρισία του Ισραήλ, υποχρεούνται να ξεκινήσουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Οι παλαιστίνιοι χρειάζονται σήμερα μια αποτελεσματική αλληλεγγύη και όχι φιλανθρωπία.