Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Βίλμα Εσπίν : Μια ζωή γεμάτη τρυφερότητα και θάρρος

Vilma Espín και Celia Sánchez (1958,Σιέρρα Μαέστρα)
Πηγή: Granma 

Πριν το 1959, με πονηριά και εξυπνάδα, στους δρόμους του αγαπημένου της Σαντιάγο χλεύαζε τα πρωτοπαλίκαρα του Μπατίστα, βοηθούσε τους τραυματίες ή διωκόμενους συντρόφους της και τελικά βγήκε στη Σιέρρα Μαέστρα.  

Μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα για τα δικαιώματα της γυναίκας και συμμετείχε ενεργά  στην καμπάνια εθελοντικής εργασίας καθώς και σε πολλές άλλες δραστηριότητες. Ήταν ένας  άψογος στρατιώτης, μια γυναίκα που κληρονόμησε το πάθος της Μαριάνα Κραχάλες και της Άννα Μπετανκούρ.

Μιλάμε για την Vilma Espín Guillois, την μαχήτρια, την μάνα, την φίλη, την ηρωίδα, την συνάδερφο, την συνδικαλίστρια. Ή μιλάμε απλά για την Βίλμα, μια γυναίκα  που άγγιξε την ψυχή των κουβανών και που σήμερα  θα συμπλήρωνε  τα 84 χρόνια της.
Η θαρραλέα συνεργάτης του Φράνκ Παίς στην παρανομία, η αταλάντευτη φίλη του Φιντέλ, η συντρόφισσα στην ζωή του Ραούλ, στρατεύτηκε απόλυτα στα –επαναστατικά- καθήκοντα. Πρώτα μέσα από  τις γραμμές του Κινήματος  26 Ιούλη, μετά σαν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από την ίδρυσή του.

Το να χαρακτηρίσεις το έργο της και να περιγράψεις την σφραγίδα που άφησε, είναι εύκολο και ταυτόχρονα δύσκολο. Εύκολο γιατί όλοι οι κουβανοί ξέρουμε τι έκανε η Επανάσταση ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις γυναίκες και δύσκολο, γιατί ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε που έβρισκε κάθε φορά την δύναμη να υλοποιεί κάθε καθήκον, να  προτείνει ιδέες, να πραγματοποιεί όνειρα, να καθοδηγεί, να οργανώνει και να βοηθά όπου ήταν απαραίτητη η παρουσία της.

Πάντα με το χαμόγελό της, που μετέδιδε ηρεμία και σιγουριά μπροστά στις πιο μεγάλες προκλήσεις. Πάντα με την λεπτή και σταθερή φωνή της διεκδικώντας έναν ρόλο ενεργητικό και ισότιμο για την γυναίκα στην κοινωνία.

Πραγματοποίησε πολλές φιλοδοξίες των γυναικών της Κούβας που αποτελούν παρακαταθήκη για τα επιτεύγματα της χώρας σήμερα. Αυτή ήταν η Βίλμα, ένας τυφώνας οι ιδέες της,  που  στο πέρασμά της άφησε  την  βεβαιότητα  της εκπλήρωσης κάθε αποστολής που της ανατέθηκε.

Σήμερα, φυσικά δεν είναι μαζί μας, όμως το θάρρος και η αποφασιστικότητά της είναι ριζωμένα σε κάθε γυναίκα της Κούβας που επωμίζεται το καθήκον να συνεχίσει το προχώρημα των κατακτήσεων της Βίλμα Εσπίν, κατακτήσεις που  θεμελιώθηκαν στην ιστορία της Κούβας.