Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

La Sangre Numerosa


Ο 25χρονος Eduardo García Delgado, από το Σιενφουέγος, είναι ανάμεσα στα πρώτα θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών της 15ης Απριλίου (1961). Παιδί φτωχής οικογένειας ναυτικών, θα αναζητήσει εργασία στην πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα θα φοιτήσει σε σχολείο για ενηλίκους. Αμέσως μετά το θρίαμβο της Επανάστασης (1959) θα καταταγεί στην λαϊκή πολιτοφυλακή (milicia) και επιπλέον ως εθελοντής δάσκαλος στην μεγάλη Εκστρατεία κατά του Αναλφαβητισμού.

Ο Γκαρσία υπηρετεί ως πυροβολητής μαζί με το σύντροφό του Carlos Laplace, στο αεροδρόμιο της πόλης Ciudad Libertad, έναν από τους τρεις στόχους των αεροπορικών επιθέσεων. Ενώ τρέχει να πάρει θέση στο αντιαεροπορικό όπλο, τραυματίζεται θανάσιμα στο λαιμό και το χέρι. Προλαβαίνει να γράψει μια λέξη με πέντε γράμματα στον τοίχο, με το ίδιο του το αίμα: FIDEL. Μια ακόμα βόμβα που θα πέσει αμέσως μετά θα τον αποτελειώσει και θα καταστρέψει τα βιβλία και το ημερολόγιό του.

Συγκλονισμένος, ο εθνικός ποιητής της Κούβας, Nicolás Guillén, θα αφιερώσει το παρακάτω ποίημα στον ηρωικό μαχητή, μετά τη νίκη που επιτεύχθηκε σε λιγότερο από 72 ώρες.

ΤΟ ΑΦΘΟΝΟ ΑΙΜΑ

(Στον Εντουάρντο Γκαρσία, μιλισιάνο που
έγραψε με το αίμα του, πεθαίνοντας
χτυπημένος από την αεροπορία των γιάνκηδων,
τον Απρίλη του 1961, το όνομα του Φιντέλ)
 
Όταν με αίμα γράφει
ΦΙΝΤΕΛ αυτός ο στρατιώτης που για την πατρίδα πεθαίνει,
Μη λέτε από συμπόνια:
Αυτό το αίμα είναι το σύμβολο της ζωντανής πατρίδας.
Όταν η φωνή του με γλώσσα πονεμένη
Για να εκφραστεί φαίνεται να μη βγαίνει,
Μην λέτε να σιωπήσει,
Μα με την αγνή γλώσσα της Πατρίδας ν’ αντηχήσει.
Όταν το σώμα του πέφτει
Άψυχο στη γη που φιλόδοξη τον καλύπτει,
Μην λέτε ν’ αναπαυτεί,
Μα για την Πατρίδα όρθιο ν' ακτινοβολεί και να μοχθεί.
Κανένας πια να μην μπορεί
Να σταματήσει την καρδιά του ενωμένη και μοιρασμένη.
Μη λέτε ότι έχει φύγει:
Το άφθονο αίμα του μαζί με την Πατρίδα μένει.
 
 Το La Sangre Numerosa πρωτοδημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 1961 και συμπεριλήφθηκε στην ποιητική συλλογή Tengo (1964). Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης και αρχιτέκτονας της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων, Φιντέλ Κάστρο, έχει δηλώσει πως από όλα τα βιβλία, ποιήματα και έργα τέχνης που έχουν αφιερωθεί στο πρόσωπό του, ο μεγαλύτερος έπαινος που έλαβε ποτέ ήταν το όνομά του γραμμένο από το χέρι του Γκαρσία, με το ίδιο του το αίμα.